Uutiset 14.01.2020
Jaa:

Vain 7 prosenttia työikäisistä suomalaisista haluaisi muuttaa työn perässä

”Mihinkäs sitä ihminen kotoaan lähtisi?” Näin kuuluu tuttu suomalainen sananparsi. Ei ihme, että Suomen työmarkkinat ovat jämähtäneet paikoilleen ja työpaikat eivät tahdo löytää tekijöitänsä. 

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kotipaikkauskollista väkeä: vain seitsemän prosenttia 25–64-vuotiaista suomalaisista haluaisi muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle.

Selvästi useampi eli 25 prosenttia työikäisistä valitsee vaihtoehdon ”en haluaisi muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle, ellei ole aivan pakko”. 

Noin kolmannes suomalaisista on totaalisia paikkalintuja: he eivät ole koskaan muuttaneet työn perässä toiselle paikkakunnalle. Yli 65-vuotiaista heitä on 38 prosenttia.

Nuorimmassa ikäluokassa eli alle 25-vuotiaissa on keskimääräistä enemmän (19 %) niitä, jotka haluaisivat muuttaa työn perässä, mutta jo seuraavassa ikäluokassa 25–34-vuotiaissa muuttohalukkuus putoaa kahdeksaan prosenttiin. 

Niillä harvoilla, jotka haluaisivat muuttaa, on useimmiten toiveena, että uusi työpaikka löytyisi korkeintaan sadan kilometrin päässä nykyisestä kotipaikasta. Näin ilmeisesti voitaisiin pitää toinen jalka nykyisellä kotipaikkakunnalla ja turvata sosiaaliset suhteet sekä muun muassa isovanhempien tarjoamat lastenhoitopalvelut.

Suurimpina esteinä työn perässä muuttamiselle suomalaiset mainitsevat sen, että puolisolle ei olisi siellä töitä tai opiskelupaikkaa (28 %), työn palkka ei riittäisi elämiseen uudella paikkakunnalla (24 %) ja uudella paikkakunnalla olisi tarjolla vain määrä- tai osa-aikaista työtä (21 %). Toisin kuin viime aikojen sensaatiohakuisesta julkisesta keskustelusta voisi päätellä, huoli asunnon myymisestä ei ole suomalaisten mielestä tärkeimpiä esteitä työn perässä muuttamiselle; se saa vain 12 prosenttia maininnoista.

Eli jos työ ja siitä saatava korvaus on riittävää ja puolisonkin työ- tai opiskeluasiat järjestyvät, käytännön asiat kyllä lutviutuvat ja työn perässä muutetaan – ehkä ei aina ilosta hihkuen, mutta J.K. Paasikiven tyyliin tosiasiat tunnustaen.

Näin onkin jo tehnyt lähes joka kolmas: 29 prosenttia suomalaisista on jossain elämänsä vaiheessa muuttanut työn perässä toiselle paikkakunnalle, ja vieläpä omasta halustaan. Vain viisi prosenttia kertoo, että on joskus joutunut muuttamaan työn perässä olosuhteiden pakosta eli vastoin omaa tahtoaan.

Kysely tehtiin marraskuussa 2019 Taloustutkimuksen CAPI Omnibus -kierroksella henkilökohtaisina käyntihaastatteluina. Vastaajamäärä on 1011 ja virhemarginaali noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja tutkimuksesta: tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen, juho.rahkonen@taloustutkimus.fi tai puh. 050 375 9008.