Suomalaisilla työntekijöillä vakava ja sitkeä sitoutumisongelma
Suomalaisista vain 39 % kokee olevansa sitoutuneita omaan työhönsä ja työnantajaansa. Useampi kuin kaksi viidestä (42 %) ei koe olevansa kovinkaan sitoutuneita ja lähes viidesosa (19 %) ei koe olevansa lainkaan sitoutuneita omaan työhönsä ja työnantajaansa. Tämä ilmenee Taloustutkimuksen tammikuussa 2025 päivittämästä tietopankista.
Sitoutumista mitataan Taloustutkimuksen analyysissä 13 eri väittämällä, jotka mittaavat tyytyväisyyttä työelämän perustarpeisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi kokemus siitä, että omaa työtä arvostetaan tai kokee tekevänsä merkityksellistä työtä, työssä on mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan, saa kiitosta työstään ja ollaan myös valmiita tekemään ylimääräisiä ponnistuksia parhaan mahdollisen työn tuloksen eteen.
Sitoutumisella on merkitystä muuhunkin kuin työpanokseen sillä sitoutuneet työntekijät ovat myös halukkaita suosittelemaan työnantajaansa; sitoutuneista työntekijöistä peräti 85 % on suosittelijoita.
Toimialoittain tarkasteltuna sitoutuneimmat työntekijät työskentelevät julkisessa hallinnossa tai toimialoilla hallinto ja tukipalvelutoiminta, koulutus, muu palvelutoiminta, televiestintä, ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus, tietotekninen konsultointi ja tietopalvelutoiminta. Sitoutuminen on vahvaa myös kolmannella sektorilla, jossa hyvällä oman ja työnantajan arvomaailman kohtaamisella on merkitystä. Heikointa sitoutuminen on toimialoilla majoitus- ja ravitsemistoiminta, rakentaminen, kustannustoiminta, sisällöntuotanto ja levitys sekä tukku- ja vähittäiskauppa.
Sitoutumisessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta viimeisten 4 vuoden aikana.
Sitoutunut = kokee olevansa sitoutunut omaan työhönsä ja työnantajaansa
Passiivinen = ei koe olevansa kovinkaan sitoutunut omaan työhönsä ja työnantajaansa
Ei-sitoutunut = ei koe olevansa lainkaan sitoutunut omaan työhönsä ja työnantajaansa
Tässä oli taas uusi pintaraapaisu tietopankin tuloksista, tulemme kertomaan tuloksista pitkin vuotta uutiskirjeissämme. Tietopankki on asiakkaittemme käytössä, kun teemme henkilöstötutkimuksia tai sisäisiä työnantajakuvatutkimuksia.
Taloustutkimuksen henkilöstökokemustietopankki on päivitetty tammikuussa 2025 Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Tietopankissa on kaikkiaan 3943 vastaajaa, jotka ovat 18–79-vuotiaita, työskentelevät eri toimialoilla, niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannella sektorilla, pienissä, keskisuurissa kuin suurissa organisaatioissa sekä henkilöstöluokan että liikevaihdon mukaan ja eri puolilla Suomea. He ovat asemaltaan eri tasoisia johtavasta asemasta työntekijään, sekä esihenkilöitä että ei esihenkilöitä. Vastaajat on myös segmentoitu seitsemään eri luokkaan arvojen ja asenteiden mukaan ja suositteluhalukkuuden mukaan suosittelijoihin, passiivisiin ja kriitikoihin. Nämä ja muita taustatietoja on käytettävissä, kun tarkastellaan tietopankin tuloksia tai kun valitaan sopivaa vertailuryhmää asiakkaamme omaan henkilöstötutkimukseen.
Kerromme mielellämme lisää! Voit myös lukea lisää henkilöstökokemuksen mittaamisesta täältä!
Ota yhteyttä:
Senior Insight Manager Paula Lehto, 010 758 5275, paula.lehto@taloustutkimus.fi