Uutiset 15.09.2020
Jaa:

Miten ravintola- ja kahvilapalveluiden käyttö tulevaisuudessa muuttuu?

Ravintoloissa ja kahviloissa käyminen on vilkastunut pahimman korona-ajan jälkeen. Mutta mitä muutoksia on odotettavissa tulevaisuudessa ja mitkä koronakriisin vaikutuksista jäävät pysyviksi?

Ravintolamaailman ahdingosta on uutisoitu ahkerasti korona-aikana. Syyskuussa valmistuvan Suomi Syö -tutkimuksemme ennakkotietojen mukaan positiivisia valon pilkahduksia on kuitenkin jo nähtävissä. Vaikka ravintoloissa ja kahviloissa on korona-aikaan asioitu aiempaa vähemmän, niin kesälomien jälkeen monet asiakkaat ovat palanneet, etenkin lounasravintoloihin.

Myönteistä on myös se, että enemmistö ravintoloissa ja kahviloissa käyvistä suomalaisista (83 %) arvioi, ettei koronakriisi tule vaikuttamaan näiden palveluiden käyttöön pysyvästi, vaan palveluja tullaan käyttämään saman verran kuin ennen koronakriisiä. Lisäksi pieni osa (4 %) arvelee jopa käyttävänsä ravintola- ja kahvilapalveluja aiempaa enemmän tulevaisuudessa. Kuitenkin 13 % arvioi vähentävänsä ravintola- ja kahvilapalvelujen käyttöä pysyvästi. Tämä korostuu erityisesti niillä vastaajilla, joiden tulot ovat vähentyneet koronakriisin seurauksena.

Sen sijaan ravintolaruoan kotiinkuljetuspalveluja on käytetty aiempaa enemmän, joskin säännöllinen käyttö on vielä melko vähäistä (7 % käyttää säännöllisesti). Kolmannes palvelujen käyttäjistä on tilannut ravintolaruokaa nyt enemmän kuin ennen koronakriisiä. Useimmat kuitenkin arvelevat, että muutos ei ole pysyvä, vaan tulevaisuudessa palveluja käytetään saman verran kuin ennen korona-aikaa.
 

Suomi Syö on Taloustutkimuksen vuosittain toteuttama laaja tutkimus, jossa vastaajina ovat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Tutkimusmenetelminä olivat kirjekysely (vastaajia yli 1500) ja kolme nettikyselyä (jokaisessa kyselyssä yli 1200 vastaajaa). Tiedossa on aiempaakin laajempi ja kiinnostavampi tietopaketti trendejä ja ajankohtaista asiaa. Mukana on paljon myös uutta, kuten ympäristöarvojen vaikutus omiin ruokavalintoihin, kokemukset ruoan verkkokaupasta sekä eri kauppaketjujen palvelujen arviointi. Tänä vuonna Suomi Syö sisältää myös pohdintaa tulevasta, ajasta koronakriisin jälkeen.

Suomi Syö -tutkimuksen tulokset valmistuvat syyskuun loppuun mennessä. Kysy lisää tutkimuksesta tutkimuspäällikkö Merja Lintuselta,  merja.lintunen@taloustutkimus.fi, puh. 010 758 5310.
 


Suomi Syö -tutkimus on vuosittain toteutettava tutkimus, jota on tehty jo vuodesta 1985. Missä mennään tällä hetkellä mm. kotimaisuuden, ympäristöarvojen ja luomutuotteiden suhteen? Entä kiinnostaako kuluttajia ruoan verkkokauppa tai ravintolaruoan kotiinkuljetus? 

Lue lisää Suomi Syö -tutkimuksesta