Millainen on ihmisten luontosuhde globaalisti?
47 % – eli lähes puolet maailman väestöstä – kertoo viettävänsä usein aikaa luonnossa. Kuitenkin neljännes ihmisistä tekee niin harvoin, ja 27 % vain joskus.
Kyselytutkimus* osoittaa, että korkeasti koulutetut viettävät aikaa luonnossa useammin kuin matalammin koulutetut. 39 % vähän koulutetuista sanoo olevansa harvoin kosketuksissa luonnon kanssa, kun taas ainoastaan 16 % korkeakoulutetuista vastaa näin. Vähiten aikaa luonnossa viettävät opiskelijat (39 %) ja kotiäidit (40 %).
Globaalisti alhaisin luontoyhteyden taso on Thaimaassa (23 %), Indonesiassa ja Vietnamissa (15 %) – kaikki Aasian ja Tyynenmeren alueen maita. Indonesiassa ja Vietnamissa vähäistä luontoyhteyttä selittävät nopea kaupungistuminen, viheralueiden puute suurkaupungeissa sekä taloudellisten prioriteettien asettaminen ympäristöasioiden edelle. Kulttuuriset tekijät, kuten nuorten mieltymys sisällä oleskeluun ja auringonvalon välttely, vähentävät ulkoilua entisestään.
Vastakohtana Paraguay sijoittuu maailman kärkeen luonnossa viihtymisessä, peräti 84 % paraguaylaisista ilmoittaa viettävänsä usein aikaa luonnossa. Seuraavaksi eniten luonnossa vietetään usein aikaa Intiassa (70 %), Sloveniassa (67 %) ja Suomessa (65 % viettää usein aikaa luonnossa). Sloveniassa yli puolet maan pinta-alasta on metsää, mikä tekee luonnosta helposti saavutettavan myös kaupunkialueilla. Lisäksi turvallisuuden tunne ja väestön elämäntavat kannustavat ulkoleikkeihin ja kävelyyn. Suomessa vastauksissa näkyy vahva kulttuurinen luontosuhde – veneily, marjastus ja metsissä oleilu ovat monelle olennainen osa arkea ja linkittyvät myös kansalliseen onnellisuuteen.
*Maailmanlaajuinen riippumattomien markkinatutkimus- ja kyselytutkimusyritysten verkosto WIN (Worldwide Independent Network of MR), alan johtava kansainvälinen yhdistys, on julkaissut uudet tulokset Worldviews-kyselystään. Tämän vuoden kyselyssä kartoitettiin 34946 ihmisen näkemyksiä ja uskomuksia eri aiheista 39 eri maasta. Taloustutkimus on osa WIN-verkostoa.