Uutiset 17.06.2021
Jaa:

Korpi on korvike: kesällä moni suomalainen pakkoretkeilee luonnossa

Haaveiden ja todellisuuden ristiriita on ammottava: 43 prosenttia haluaisi lähteä matkalle muualle Eurooppaan, mutta vain 6 prosenttia aikoo tehdä niin.

Luonnossa retkeileminen on suomalaisten yleisimpiä kesänviettotapoja: kaksi kolmasosaa eli 67 prosenttia suomalaisista kertoo sen kuuluvan kesänviettosuunnitelmiinsa.

Toisaalta kun kysytään, miten suomalaiset haluaisivat viettää kesäänsä, luontoretkeilyn mainitsee selvästi pienempi osuus, 55 prosenttia.

Kesänviettoaikeet

Vaikka luontoretkeily on suosittua, ainakin 12 prosenttia suomalaisista on siis korvikeretkeilijöitä, jotka lähtevät luontoon sen takia, että ulkomaille matkaileminen koetaan niin hankalaksi eikä festareitakaan juuri ole tarjolla.

Vaikka monet Euroopan maat ottavat jo turisteja vastaan Suomestakin eikä matkailua sinänsä mikään estä, vain 6 prosenttia suomalaisista suunnittelee ulkomaanmatkaa muualle Eurooppaan kesäksi 2021.

Kuitenkin peräti 43 prosenttia suomalaisista haluaisi tehdä tänä kesänä matkan tai matkoja muualle Eurooppaan.

Suomalaisten suosituin kesänviettosuunnitelma on ravintolassa syöminen, ja siinä myös toiveet ja todellisuus menevät yksiin.

Lähes kaikissa kysytyissä kesänviettotavoissa toiveet ovat isompia kuin todellisuus: Kysymykseen ”jos saisit vapaasti päättää eivätkä koronarajoitukset vaikuttaisi suunnitelmiisi, miten ihannetapauksessa viettäisit kesääsi” vastaajat mainitsevat keskimäärin lähes viisi (4,95) erilaista ihannetapaa, aikomuslistalla sen sijaan on keskimäärin alle 4 asiaa (3,71).

Luonnossa retkeilyn ohella mökkeily on listassa poikkeus sikäli, että sitä tehdään enemmän kuin haluttaisiin.

On toki ymmärrettävää, että haaveita ja ideoita on aina enemmän kuin mitä yhtenä kesänä ehtii toteuttaa; moni nyt ilmaistuista kesänviettotoiveista jääneekin patoutuneeksi kysynnäksi, joka purkautuu lähivuosien aikana.

Taloustutkimus haastatteli 1045:tä täysi-ikäistä henkilöä toukokuun viimeisellä viikolla (26.-27.5.2021). Haastattelut tehtiin väestöä edustavassa internetpaneelissa, ja tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: tutkimus- ja asiakkuusjohtaja Juho Rahkonen, p. 050 375 9008, juho.rahkonen@taloustutkimus.fi