Koeasetelmat tutkimuksissa
Kyselyiden erilaiset koeasetelmat ja kokeellinen tutkimus ovat hyödyllinen mahdollisuus silloin kun on tiedossa useita erilaisia vaihtoehtoja, joista halutaan valita paras tai toimivin.
Kokeellista tutkimusta voi tehdä monella tavalla ja monessa tarkoituksessa. Tunnetuimpia lienevät lääketieteelliset tutkimukset, joissa potilaille (tai testiryhmälle) annetaan joko testattavaa tai lumelääkettä. Kyselytutkimusten koeasetelma on periaatteessa sama, mutta lääkkeiden sijaan tarjolla on esim. versioita mainoksista tai kysymyksiä vaihtoehtoisista tuoteominaisuuksista.
Kokeellinen tutkimus auttaa tunnistamaan syy-seuraussuhteita, kuten vaikka hinnan vaikutusta tuotteen haluttavuuteen ja parantamaan kyselytutkimusten luotettavuutta. Koeasetelmiin perustuvat kyselyt ja niiden tulokset voidaan tarvittaessa validoida ja toistaa suoraviivaisesti.
Markkinointitutkimuksessa erilaiset koeasetelmat ja näihin liitetyt analyysit ovat olleet arkea jo vuosien ajan. Taloustutkimuksessakin toteutetaan rutiininomaisesti mm. erilaisia valintatilannekokeita, mainonnan pre- ja post -mittauksia, sekä maku- ja konseptitestejä.
Kun tutkitaan eri valintakriteerien vaikutusta päätöksentekoon conjoint-menetelmät ovat usein paras tapa. Yleisimmin käytetty menetelmä on CBC eli Choice Based Conjoint. CBC tunnetaan myös nimellä discrete choice modelling (DCM) tai discrete choice experiments (DCE). Tutkimussuunnitelma rakennetaan niin, että erilaiset tuoteominaisuuksien kombinaatiot esiintyvät vastaajille tasapainoisesti, jolloin voidaan analysoida tarkasti kunkin yksittäisen ominaisuuden ja sen eri vaihtoehtojen vaikutusta valintoihin. Taloustutkimuksella on vuosien kokemus conjoint-menetelmistä, joihin luetaan myös Maxdiff -analyysi, joka on puolestaan erittäin tehokas menetelmä selvittää kuluttajien preferenssejä lukuisten vaihtoehtojen välillä.
Ilolla olemme panneet merkille myös non-profit tutkimustahojen kasvavan kiinnostuksen kokeelliseen tutkimukseen. Taloustutkimuksen ohjelmointiosaaminen on tällaisissa projekteissa arvokas ja tutkimuksen suorittamista helpottava tekijä. Vastaajat voidaan allokoida kenttätyön aikana satunnaisiin ryhmiin asiakkaan haluamalla tavalla. Satunnaistamisessa voidaan kiintiöidä eri lomakeversioita halutussa suhteessa, ja/tai pakottaa ryhmät demografioiden perusteella samankaltaisiksi.
Tuemme asiakkaitamme myös perusteellisessa lomakesuunnittelussa ja tutkimuksen läpiviennissä ylipäätään. Myös erilaiset tiedonrikastamiset ja yhdistelyt hoituvat kauttamme, luonnollisesti myös tietosuoja-asiat huomioiden.