Uutiset 25.02.2025
Jaa:

Johtaminen ratkaisee!

Suomalaiset ovat keskimäärin tyytyväisimpiä työilmapiiriin sekä omaan työhön ja sen sisältöön, kun tarkastellaan henkilöstökokemuksen eri osa-alueiden kokonaistyytyväisyyksiä. Samalla johtamisen merkitys korostuu edelleen. Tämä ilmenee Taloustutkimuksen tammikuussa 2025 päivitetystä henkilöstökokemustietopankista.

Kun tarkastellaan tuloksia kokonaistasolla, jää kokonaistyytyväisyys työnantajaan tyydyttävälle tasolle, joten työnantajilla on vielä roimasti parantamisen varaa, jotta henkilöstö olisi tyytyväisempää omassa työssään – ja näin ollen tekisi myös parhaansa, jotta työnantajakin voisi menestyä paremmin. Jos tyytyväisyys työilmapiiriin sekä omaan työhön ja sen sisältöön ovat hyvällä tasolla, niin tyytymättömimpiä ollaan palkitsemiseen. Kokonaistasolla myös johtamisessa ja toimintatavoissa, sisäisessä viestinnässä sekä koulutus- ja kehittymismahdollisuuksissa jäädään melko heikolle tasolle.

Mielenkiintoista on, että kokonaistyytyväisyyksissä ei ole tapahtunut juuri muutoksia vuodesta 2019, vaikka työelämä on muuttunut viime vuosina melkoisesti.

Sen sijaan eri osa-alueiden merkityksellisyydessä kokonaistyytyväisyyteen on tapahtunut muutoksia. Vuosina 2019, 2021 ja 2023 kolme merkityksellisintä osa-aluetta olivat johtaminen, oma työ ja sen sisältö sekä työilmapiiri. Tuoreen tuloksen mukaan kolme merkityksellisintä osa-aluetta ovat johtaminen, oma työ ja sen sisältö sekä palkitseminen. Kaksi ensimmäistä ovat samat kuin edellisinä vuosina, mutta johtamisen merkityksellisyys on korostunut entisestään – ja sillä on nyt ylivoimaisesti suurin merkitys kokonaisarvosanaan työnantajana.

Näiden osa-alueiden sisällä on kaikkiaan 72 eri väittämää, joista kärkeen ja erinomaiselle tasolle (keskiarvo >4,00) nousevat tyytyväisyyden keskiarvolla mitattuna tekijät:

  • Tuen ja kannustan työkavereitani
  • Saan tukea ja apua lähimmiltä työkavereiltani
  • Koen osaamiseni riittäväksi nykyisessä työtehtävässäni
  • Uskallan kertoa esihenkilölleni mielipiteeni ja ehdotukseni
  • Työssäni on riittävästi haasteita
  • Koen tekeväni merkityksellistä työtä
  • Voin luottaa työkavereihini
  • Voin työpanoksellani vaikuttaa osastoni menestymiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen
  • Voin tehdä itsenäisiä päätöksiä vastuullani olevista työtehtävistä
  • Koen, että esihenkilöni luottaa minuun
  • Työtehtäväni ovat riittävän vaihtelevia
  • Työni fyysinen kuormittavuus on ollut sopiva viime aikoina

Näistä merkityksellisimmät osa-alueiden kokonaistyytyväisyyksien kannalta ovat tekijät voin luottaa työkavereihini, koen tekeväni merkityksellistä työtä ja työtehtäväni ovat riittävän vaihtelevia.

Tässä pintaraapaisu tietopankin tuloksista, tulemme kertomaan tuloksia pitkin vuotta uutiskirjeissämme. Tietopankki on asiakkaittemme käytössä, kun teemme henkilöstötutkimuksia tai sisäisiä työnantajakuvatutkimuksia.

Taloustutkimuksen henkilöstökokemustietopankki on päivitetty tammikuussa 2025 Taloustutkimuksen internetpaneelissa. Tietopankissa on kaikkiaan 3943 vastaajaa, jotka ovat 18–79-vuotiaita, työskentelevät eri toimialoilla, niin yksityisellä, julkisella kuin kolmannella sektorilla, pienissä, keskisuurissa kuin suurissa organisaatioissa sekä henkilöstöluokan että liikevaihdon mukaan ja eri puolilla Suomea. He ovat asemaltaan eri tasoisia johtavasta asemasta työntekijään, sekä esihenkilöitä että ei esihenkilöitä. Vastaajat on myös segmentoitu seitsemään eri luokkaan arvojen ja asenteiden mukaan ja suositteluhalukkuuden mukaan suosittelijoihin, passiivisiin ja kriitikoihin. Nämä ja muita taustatietoja on käytettävissä, kun tarkastellaan tietopankin tuloksia tai kun valitaan sopivaa vertailuryhmää asiakkaamme omaan henkilöstötutkimukseen.

Kerromme mielellämme lisää! Voit myös lukea lisää henkilöstökokemuksen mittaamisesta täältä!

Ota yhteyttä suoraan:
Senior Insight Manager Paula Lehto, 010 758 5275, paula.lehto@taloustutkimus.fi
TAI
Ota yhteyttä -painikkeen takaa löytyvällä yhteystietolomakkeella!

OTA YHTEYTTÄ