Uutiset 11.09.2018
Jaa:

Huoli ympäristöstä vaikuttaa ruokavalintoihin

Syksyllä valmistuvan Suomi Syö -tutkimuksemme ennakkotietojen mukaan huoli ympäristöstä alkaa vähitellen näkyä suomalaisten asennoitumisessa ruokaan. Yli puolet suomalaisista arvioi ympäristön hyvinvoinnin vaikuttavan omiin ruokavalintoihin.

Ihmisten asenteet ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana, vielä neljä vuotta sitten ympäristöasioilla oli selvästi vähemmän merkitystä. Nyt lähes joka toinen suomalainen uskoo esimerkiksi, että omilla ruokavalinnoilla pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja vain alle viidennes ei usko asioilla olevan yhteyttä. Muutama vuosi taaksepäin vuonna 2014 vain joka kolmas arveli ruokavalinnoilla olevan merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta.

Asennemuutos näkyy myös siinä, että yhä useampi kertoo kiinnittävänsä huomiota pakkausten ympäristöystävällisyyteen. Asia on tärkeä erityisesti alle 35-vuotiaille naisille ja korkeasti koulutetuille. Muovin vähentäminen tai korvaaminen muilla pakkausmateriaaleilla onkin iso haaste elintarviketeollisuudelle nyt ja tulevaisuudessa.

Aiempaa useampi kaipaa myös ympäristövaikutuksista kertovaa, helposti havaittavaa merkkiä kaupassa myytäviin elintarvikkeisiin. Toisaalta esimerkiksi luomumerkit kertovat jo jotakin tuotteen ympäristöystävällisyydestä, ja luomutuotteet on hyvin opittu tunnistamaan kaupan hyllyiltä. Luomutuotteiden käyttäjistä 40 % valitsee luomua, koska katsoo sen olevan ympäristöystävällinen valinta. Lisäksi tuotepakkauksissa on jo ennestään melkoinen valikoima erilaisia merkkejä, joten tarvitaanko elintarvikkeisiin uutta ympäristömerkkiä vai tulisiko nykyisten merkkien sanomaa kirkastaa?

Suomi Syö 2018 -tutkimus on Taloustutkimuksen vuosittain toteuttama laaja tutkimus, jossa kysymyksiin henkilökohtaisista ruokailutottumuksista on vastannut noin 3500 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista. Tutkimusmenetelminä olivat kirjekysely (vastaajia 2400) ja internet-paneeli (vastaajia 1100). Tiedossa on aiempaakin laajempi ja kiinnostavampi tietopaketti trendejä ja ajankohtaista asiaa. Mukana on paljon myös uutta, kuten luomun ja kasviproteiinituotteiden käytön syyt ja kiinnostavimmat hyönteisruoat.

Lisätietoa tutkimuksen sisällöstä saat täältä »

Suomi Syö -tutkimuksen tulokset valmistuvat syys-lokakuussa 2018. Kysy lisää tutkimuksesta tutkimuspäällikkö Merja Lintuselta: merja.lintunen@taloustutkimus.fi, puh. 010 758 5310.