Uutiset 18.01.2023
Jaa:

Elinkustannusten nousu maailmanlaajuinen huoli

Venäjän ja Ukrainan välinen sota sekä COVID-pandemia vaikuttavat laajalti ja elinkustannusten noususta on tullut kriittinen tekijä.

Ihmisten taloudellinen tilanne maailmassa

Elinkustannukset ovat nousseet useista syistä mukaan lukien COVID-19 sekä poliittiset ja taloudelliset kriisit, jotka vaikuttavat moniin maihin. Useat ihmiset joutuvat taistelemaan talousasioiden kanssa niin, että vain 25 % kansalaisista (Suomessa 45 %) ympäri maailman sanovat elävänsä mukavasti. Eniten joutuvat taistelemaan 35–44-vuotiaat, todennäköisesti siksi, että heillä on paljon perheen elättämiseen liittyviä kustannuksia. Ihmisten koulutustaso heijastuu myös tuloksiin; jopa 54 prosentillla globaaleista vastaajista, joilla ei ole koulutusta tai on vain peruskoulutus, on vaikeuksia laskujen maksamisessa, kun puolestaan korkeakoulututkinnon suorittaneista vain 25 % sanoo taistelevansa taloudellisesti. Tutkimuksessa mukana olleista maista Argentiinassa, Libanonissa ja Chilessä on suhteellisesti eniten vastaajia, joilla on taloudellisia vaikeuksia.

Elinkustannusten nousu 

Ihmiset ympäri maailman ovat joutuneet vähentämään menojaan elinkustannusten nousun vuoksi. Kaikista lähes 30000 vastaajista 48 % on vähentänyt menojaan viime kuukausien aikana (Suomessa 42 %). Toisaalta 19 prosentilla (Suomessa 25 prosentilla) vastaajista ei ole suunnitelmissa tehdä muutoksia kuukausittaiseen budjettiinsa. Koko maailman tilannetta tarkastellen suhteellisesti harvimmin tarvetta muutoksiin menobudjeteissaan kokevat yli 65-vuotiaat (24 % näistä vastaajista).

Lataa tästä koko tutkimusyhteenveto.

WIN International, johtava maailmanlaajuinen markkinatutkimusyhteisö, on julkaissut Annual WIN World Survey 2022 -tutkimuksen, jossa selvitettiin loka-joulukuussa 2022 kansalaisten näkemyksiä ja uskomuksia 36 maassa ympäri maailman (29739 haastattelua). Tiedonkeruun Suomessa toteutti Taloustutkimus Oy.

OTA YHTEYTTÄ