Uutiset 11.04.2024
Jaa:

Vahvimmat korkeakoulubrändit 2024

Taloustutkimuksen tuore suomalaisten nuorten ja aikuisten parissa tehty tutkimus kertoo, että vahvimmat korkeakoulubrändit ovat edelleen Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto sekä Tampereen ammattikorkeakoulu ja Poliisiammattikorkeakoulu.

”Korkeakoulujen bränditutkimuksessamme selvitetään keskeisiä brändin vahvuuksia, tunnettuutta, yleisarviota ja kiinnostavuutta sekä yksityiskohtaisempia korkeakoulujen brändiin liittyviä asioita. Kun tarkastellaan korkeakoulujen sijoittumista näissä mittareissa, voidaan TOP 3 -sijoitusmäärien perusteella sanoa, että vahvimpia yliopistobrändejä ovat edelleenkin Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Turun yliopisto. Ammattikorkeakouluista vastaavasti Tampereen ammattikorkeakoulu ja Poliisiammattikorkeakoulu sijoittuvat useimmin TOP 3 ammattikorkeakoulujen joukkoon eri mittareissa”, sanoo Senior Insight Manager Timo Myllymäki Taloustutkimuksesta.

Mielenkiintoista on, että nuorempien ja vanhempien vastaajien välillä ei ole kovin merkittäviä eroja arvostetuimpien ja kiinnostavimpien korkeakoulujen osalta, samat korkeakoulut suurin piirtein samanlaisilla arvosanoilla tai prosenttiosuuksilla pitävät kärkipaikkoja.

Tunnettuuden kautta syntyy mielikuvia ja lopulta kiinnostavuutta

”Tutkimusta on tehty pitkään ja yhtenä melko vakiona havaintona voidaan sanoa, että sekä yliopistojen että ammattikorkeakoulujen tunnettuuden ja kiinnostavuuden suhde on keskimäärin noin 1/3. Eli jos halutaan yksi kiinnostunut nuori lisää, tulee korkeakoulu tehdä tunnetuksi kolmelle nuorelle. Tämä on melko hyvä nyrkkisääntö, mutta korkeakoulujen välillä on eroja, joillekin kiinnostuksen herättäminen vaatii vähemmän ja toisille enemmän”, toteaa vuodesta 2002 saakka tutkimusta toteuttanut Timo Myllymäki Taloustutkimuksesta.

TOP3 Arvostetuimmat korkeakoulut (yleisarvosana 10-4) kohderyhmittäin:
  Alle 25-vuotiaat 25–64-vuotiaat
Yliopistot Turun yliopisto 8,47 Helsingin yliopisto 8,45
  Helsingin yliopisto 8,42 Aalto-yliopisto 8,33
  Tampereen yliopisto 8,40 Turun yliopisto 8,33
     
Ammattikorkeakoulut Tampereen ammattikorkeakoulu 8,03 Tampereen ammattikorkeakoulu 8,06
  Poliisiammattikorkeakoulu 7,94 Poliisiammattikorkeakoulu 8,02
  Turun ammattikorkeakoulu 7,83  Oulun ammattikorkeakoulu 7,82

 

TOP3 Kiinnostavimmat korkeakoulut (kiinnostaa, %) kohderyhmittäin:
  Alle 25-vuotiaat 25–64-vuotiaat
Yliopistot Aalto-yliopisto 33 % Helsingin yliopisto 33 %
  Helsingin yliopisto 29 % Aalto-yliopisto 29 %
  Tampereen yliopisto 27 % Tampereen yliopisto 25 %
     
Ammattikorkeakoulut Tampereen ammattikorkeakoulu 13 % Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 13 %
  Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 12 % Tampereen ammattikorkeakoulu 12 %
  Poliisiammattikorkeakoulu 10 %  Metropolia Ammattikorkeakoulu 12 %

 

Tutkimus selvittää suomalaisten koulutukseen liittyviä näkemyksiä sekä korkeakoulujen imagoja ja kiinnostavuutta opiskelupaikkana. Jo vuodesta 2002 saakka tehdyn tutkimuksen tuorein tiedonkeruu on tehty helmi-maaliskuussa 2024 ja maksulliset tutkimusraportit ovat nyt tilattavissa.

Ota yhteyttä