Uutiset 04.05.2017
Jaa:

Väestötutkimusten monet kasvot

Sanasta väestötutkimus tulee helposti byrokraattinen ja virallinen mielikuva. Käytännössä me tarkoitamme sillä kuitenkin kaikkia tutkimuksia, joissa pyritään tulosten edustavuuteen väestön tasolla, joko koko Suomen mittakaavassa tai jollain pienemmällä alueella, vaikkapa vaan jossain tietyssä kunnassa tai kaupunginosassa. Kyse voi siten olla vaikka kalan syömistavoista.

Väestötutkimusten toteuttamisessa olennaista on ensinnäkin otanta; se on oltava edustava ja satunnainen, tai koko populaation kattava. Tiedonkeruumenetelmiä on monia, käytetyin on edelleen puhelinhaastattelut – puhelin on kaikilla. Myös ihan perinteinen ”face2face” on säilyttänyt hyvin asemansa. Pitää muistaa, että Etelä- ja Länsi-Euroopassa ei ole kattavia puhelinrekisterejä eivätkä kaikki ole aktiivisesti netissäkään – siksi mm. monet EU-tutkimukset tehdään kaikkialla ns. ovelta ovelle -menetelmällä, johon Taloustutkimuksella on tarjota Suomen ainoa jatkuvasti toistuva tutkimuspalvelu. Edelleen hyvin käytössä oleviin menetelmiin kuuluu myös kirjekysely, joka saattaa näin nettikyselyjen aikana tuntua monesta jopa tervetulleelta vaihtelulta. Toki eniten osuuttaan on viimeisen 10 vuoden aikana kasvattanut nettipaneeli, jonka etuja ovat nopeus ja edullisempi hinta. Mutta kaikkea ei voi eikä kannata netissä tutkia.

Asiakkaitamme ajatellen pidämme tärkeimpänä vahvuutenamme luotettavien tulosten lisäksi ostamisen helppoutta. Jatkuva tekeminen ja valmiit tuotteet väestötutkimusten toteuttamiseksi satavat asiakkaidemme laariin. Käyntiin päästään nopeasti ja aikataulut pitävät. Esim. viikoittaiset puhelimessa tehtävät Telebus-väestötutkimuksemme, johon kuka tahansa voi ostaa omia kysymyksiään mukaan, ihan vaikka vaan yhden kysymyksen, toteutetaan aina 1. prioriteetilla ja tulokset toimitetaan aina luvatun vuorokauden aikana.

Haluatko tietää tarkemmin väestötutkimuksista? Lisätietoja antaa tutkimusjohtaja Kari Roose, puh. 010 758 5361 tai kari.roose@taloustutkimus.fi