Uutiset 06.04.2017
Jaa:

Tampere ja Helsinki suositeltavimmat opiskelukaupungit

Suomen nuoret kertovat: Eurooppa toiseksi suosituin asuinalue. Neljä viidestä luottaa tulevaisuuteensa Suomessa. Tampere ja Helsinki suositeltavimmat opiskelukaupungit.

Tutkimuksesta: Taloustutkimuksen Korkeakoulujen imago 2017 -yhteistutkimuksen yhteydessä kysyttiin noin 1600 alle 30-vuotiaalta suomalaisnuorelta (lukiolaiselta, ammattiin opiskelevalta, ammattikorkeakoululaiselta, yliopistossa opiskelevalta ja jo työelämässä olevalta) mm. seuraavista asioista:

• Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen imago
• Opiskelukaupunkien suositteluhalukkuus
• Maakunnat mahdollisina asuinpaikkoina
• Korkeakoulujen koulutusalojen kiinnostavuus
• Koulutukseen liittyvä tiedonsaanti ja tiedontarpeet
• Omaan elämään liittyvät näkökulmat (luottamus hyvään elämään Suomessa, kiinnostaako yrittäjyys, minkä ikäisenä uskoo jäävänsä eläkkeelle, löytääkö oman alan töitä)
 

Eurooppa toiseksi suosituin asuinalue

Missä voisit kuvitella asuvasi 5 vuoden kuluttua?
Alle 30-vuotiaista tutkimukseen vastanneista 31 % voisi kuvitella asuvansa 5 vuoden kuluttua Euroopassa. Tätä useammin mahdollisena asuinalueena he mainitsevat vain pääkaupunkiseudun. Muut suomalaiset maakunnat mainitaan Eurooppaa harvemmin. Vaikka tämä ei kuitenkaan (sitäkin kysyttiin) toteudu tässä laajuudessa, on kuitenkin hyvä tiedostaa, että joka kolmannella nuorella Eurooppa on mielessä vaihtoehto, jos elämä Suomessa ei ota käynnistyäkseen. Olisiko silloin ajatus lähteä pysyvästi vai käydä ja tulla takaisin? Tämä voisi olla jo kiinnostavan jatkotutkimuksen aihe.


Valtaosalla suomalaisnuorista luottoa tulevaisuuteensa Suomessa

Missä määrin luotat hyvään tulevaisuuteesi Suomessa?
Alle 30-vuotiaista tutkimuksen suomalaisnuorista neljä viidestä luottaa erittäin tai melko paljon omaan hyvään tulevaisuuteensa Suomessa. Erityisen luottavaisia ovat nuoret miehet. Nuoret naiset eivät sinällään ole juurikaan sen kriittisempiä, heidän luottamuksensa on vain nuoria miehiä maltillisempaa.


Tampere ja Helsinki suositeltavimmat opiskelukaupungit

Mitä kaupunkeja voisit suositella ystävällesi opiskelukaupungiksi?
Kysyimme nuorten mielipiteitä myös noin paristakymmenestä opiskelukaupungista. Tampere ja Helsinki ovat selviä suosikkeja, Turku ja Jyväskylä sijoittuvat seuraaviksi, Espoon ja Oulun muodostaessa kolmannen parin. Kymmenen kärkeen sijoittuvat lisäksi Kuopio, Lappeenranta, Vaasa ja Joensuu. Tilaa tutkimusraportti kaupungillesi ja saat yksityiskohtaisempaa tietoa mm. suosittelun perusteista ja myös siitä, miten usein kaupunkisi mainitaan kysymyksessä: ”Entä mitä kaupunkeja et haluaisi suositella?”
 

Tutkimuskokonaisuus sisältää myös paljon muuta, kiinnostuitko?
Kysy raportointimahdollisuuksista:

Timo Myllymäki
tutkimuspäällikkö
timo.myllymaki@taloustutkimus.fi
010 758 5441 tai 040 764 1685