Uutiset 04.11.2020
Jaa:

Suomalaisten kriittisyys koronarajoituksia kohtaan on kasvanut syksyn aikana

Enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että Suomessa tehdyt koronarajoitukset ovat sopivia (49 prosenttia) tai saisivat olla nykyistä tiukempia (25 prosenttia).

Vajaa neljännes (23 %) on sillä kannalla, että Suomen koronarajoitukset ovat olleet talouden ja yhteiskunnan kannalta liian kovia ja aiheuttaneet enemmän haittaa kuin itse viruksen uhka.

Tämä selviää lokakuun puolivälissä tehdystä Taloustutkimuksen kyselytutkimuksesta, johon vastasi internetpaneelissa 1106 henkilöä. Otos edustaa Suomen aikuisväestöä.

Kaksi kuukautta aikaisemmin tehdyssä kyselyssä koronarajoituksia piti liian kovina 11 prosenttia, joten kriittisyys rajoituksia kohtaan on kasvanut syksyn edetessä.

Miehet ovat selvästi naisia kriittisempiä koronarajoituksia kohtaan, mutta heistäkin selvä vähemmistö (27 prosenttia) pitää rajoituksia liian tiukkoina. Naisista näin ajattelee 18 prosenttia.

Kriittisimmin koronarajoituksiin suhtautuvat työikäiset, kun taas eläkeikäisissä on selvästi eniten halua jopa kiristää rajoituksia.
 
Mielenkiintoinen havainto on, että perussuomalaisten kannattajissa on eniten paitsi niitä, joiden mielestä koronarajoitukset ovat liian tiukkoja (45 prosenttia) myös niitä, joiden mielestä ne voisivat olla vielä tiukempia (30 prosenttia).

Perussuomalaisissa ollaan kaikkein vähiten tyytyväisiä koronarajoitusten nykytilaan, mikä varmasti heijastaa puolueen oppositioasemaa ja tyytymättömyyttä punavihreän hallituksen toimintaan ylipäänsä.

Myös kokoomuksessa on kasvavaa kriittisyyttä rajoituksia kohtaan. Tyytyväisimpiä koronarajoituksiin ovat Sdp:n ja vasemmistoliiton kannattajat.

Lisätietoja korona-ajan markkina- ja mielipidetutkimuksista: tutkimus- ja asiakkuusjohtaja Juho Rahkonen, puh. 050 375 9008. juho.rahkonen@taloustutkimus.fi