Uutiset 15.01.2019
Jaa:

Suomalaiset ovat huolissaan vaurauden epätasaisesta jakautumisesta

–Kakun kasvattajia on vain 11 prosenttia kansasta

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista – 84 prosenttia – on sitä mieltä, että vaurauden epätasainen jakautuminen on suurempi ongelma kuin se, että Suomessa ei ole tarpeeksi vaurautta.

Yhteisen kakun kasvattamista painottaa noin joka kymmenes. Loput eli viisi prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen marraskuussa 2018 tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1009 henkilöä eri puolilta Suomea. Tiedot kerättiin henkilökohtaisilla käyntihaastatteluilla kasvotusten vastaajien kanssa osana Taloustutkimuksen toistuvaa CAPI Omnibus-kyselytutkimuskierrosta.

Suomalaisten äänestäjien valtaosa painottaa siis kakun jakamista, ei niinkään sen kasvattamista. Miehissä on kakunkasvattajia 15 prosenttia, naisissa 7 prosenttia.

Nuorimmissa eli alle 25-vuotiaissa on keskimääräistä enemmän (22 %) kakunkasvattajia. Yli 65-vuotiaat ovat kaikkein vahvimmin sitä mieltä, että yhteiskunnassa pitää keskittyä vaurauden jakamiseen – peräti 90 prosenttia eläkeikäisistä on sitä mieltä.

Suomalaiset kallistuvat selvästi kakunjakamisen suuntaan puoluekannasta riippumatta: kokoomuksen kannattajistakin vain 30 prosenttia on sitä mieltä, että kakun koko on isompi kysymys kuin sen jakaminen; Rkp:ssä luku on toiseksi suurin, sekin vaivaiset 17 prosenttia. Perussuomalaisten lukema on 16 %.

Myös yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien kansalaisten enemmistö painottaa vaurauden jakautumista: yrittäjistä kakun kasvattamista painottaa 24 ja johtajista 28 prosenttia.

Tutkimuksessa esitetty kysymys kuului sanatarkasti näin: 
”Kumpi on nyky-Suomessa mielestänne suurempi ongelma:
- Yhteiskunnassa oleva vauraus ei ole tarpeeksi iso (11 %)
- Yhteiskunnassa oleva vauraus ei jakaudu riittävän tasaisesti?” (84 %)
- Ei osaa sanoa (5 %)

Lisätietoja tutkimuksesta: tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen, juho.rahkonen@taloustutkimus.fi, puh. 050 375 9008.