Ruokaostoksilla hyvä maku, kotimaisuus ja terveellisyys painavat eniten

Ruokaostoksilla hyvä maku, kotimaisuus ja terveellisyys painavat eniten

08.10.2019

Juuri valmistuneen Suomi Syö -tutkimuksemme mukaan hyvä maku, kotimaisuus ja terveellisyys ovat tärkeimmät elintarvikkeiden ostokriteerit; asiaa kysyttiin kotitalouksien ruokaostoksista päättäviltä suomalaisilta.

Kotimaisuuden merkitys on ollut korkealla tasolla aina, mutta tänä vuonna myös lähellä tuotettu/lähiruoka on noussut aiempaakin tärkeämmäksi tekijäksi. Kotimaisuus, alkuperä ja lähellä tuotettu vaikuttavat erityisesti vanhempien ikäryhmien ja alle 50.000 asukkaan kaupungeissa ja kunnissa asuvien ostopäätöksiin.

Yhä tärkeämpää on, että ruoan valmistaminen on helppoa ja vaivatonta. Tämä näkyy valmisruokien ja puolivalmisteiden käytön kasvuna. Helppouden ja nopeuden merkitys nousee vahvasti esiin alle 35-vuotiailla sinkuilla ja pariskunnilla, lapsiperheillä sekä pääkaupunkiseudun asukkailla.

Myös eettisyys ja ympäristöarvot vaikuttavat elintarvikkeiden ostopäätökseen: eettisesti tuotetun (esim. Reilu kauppa) merkitys on noussut selvästi. Eettisyys ja ympäristöarvot korostuvat etenkin naisten, keski-ikäisten pariskuntien ja pääkaupunkiseudulla asuvien vastauksissa.

Edullinen hinta on myös yksi tärkeimmistä elintarvikkeiden ostokriteereistä. Hinnan merkitys korostuu vahvasti nuorilla; alle 25-vuotiaista puolet katsoo hinnan vaikuttavan ostopäätöksiin erittäin paljon. Nuorilla myös ystävän tai yhteisön suosittelu vaikuttaa muita ikäryhmiä enemmän.

Suomi Syö on yksi Taloustutkimuksen valmiista tutkimuksista, jota tehdään vuosittain. Tutkimus toteutettiin kahdella menetelmällä: kirjekyselyyn vastasi yli 2300 ja internetkyselyyn yli 1300 kotitalouden elintarvikkeiden ostamisesta päättävää suomalaista. Suomi Syö tarjoaa laajan tietopaketin tämän hetken ruokatrendeistä ja ilmiöistä.

Tänä vuonna olemme selvittäneet mm. kotitalouden ruokailukäytäntöjä, elintarvikkeiden ostotottumuksia sekä kasvisruoan, liha- ja kalaruokien ja valmisruoan käyttöä. Mukana on myös paljon uutta asiaa, kuten ympäristöasioiden vaikutukset osto- ja ruokailutottumuksiin, Food to go -ruoan ostaminen ym.

Suomi Syö 2019 on nyt saatavilla! Kysy lisää tutkimuksen sisällöstä ja hinnoista tutkimuspäällikkö Merja Lintuselta: merja.lintunen@taloustutkimus.fi
, puh. 010 758 5310
 

Arkistoon