Uutiset 20.05.2025
Jaa:

Mitä monikulttuurinen Suomi syö?

Vieraskielisten määrä Suomessa on noussut selvästi viime vuosina. Vuoden 2024 lopussa vieraskielisiä oli Suomessa yli 600 000, mikä tarkoittaa noin 11 prosenttia Suomen väestöstä. Esimerkiksi Helsingissä kielivähemmistöjen osuus on jo viidennes kunnan väestöstä.

Taloustutkimuksen laajassa Suomi Syö -tutkimuksessa on selvitetty kuluttajien ruokailutottumuksia, ruoan ostamista ja suhtautumista ruokaan jo vuodesta 1985 lähtien. Tänä vuonna toteutamme ensimmäistä kertaa osion ”Monikulttuurinen Suomi Syö”, jossa tutustumme eri kulttuuritaustoista tulevan väestön ajatuksiin ruoasta.

Ruoan kotimaisuuden merkitys on pysynyt suomalaisilla hyvin vahvana. Viime vuoden Suomi Syö -tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta pitää tärkeänä kotimaisen ruoan syömistä, ja erityisesti maidon ja lihan kotimaisuutta arvostetaan. Myös kaikista Pohjoismaista saatavien elintarvikkeiden laatuun luotetaan. Luottamus siihen, että kaikista EU-maista saisi yhtä laadukkaita elintarvikkeita, on selvästi vähäisempää, puhumattakaan EU:n ulkopuolelta tulevista elintarvikkeista. On todella kiinnostavaa nähdä, onko suhtautuminen ruoan kotimaisuuteen muuttunut viime vuodesta ja mitä mieltä näistä asioista on monikulttuurinen Suomi.

Suomi Syö 2025 sisältää tänä vuonna peräti viisi tutkimusta
  1. Trendit ja vastuullisuus -raportissa seuraamme ruokailuun ja ruoanlaittoon liittyviä trendejä sekä suhtautumista ympäristöasioihin, kotimaisuuteen, lähiruokaan ja luomuruokaan.
  2. Ruokaostokset-raportissa tutkimme muun muassa ostotottumuksia, eri kauppaketjujen eroja ja niissä asioimista sekä elintarvikkeiden verkkokauppaa.
  3. Tuoteryhmäraportissa selvitämme yli 50 tuoteryhmän käyttöä, käytön perusteita ja tulevaisuuden näkymiä. Tutkimme laajasti muun muassa valmisruokien käyttöä.
  4. Kotitaloudet-raportissa tarkastelemme kotitalouksien ruokailutottumuksia ja ruoanlaittotapoja sekä elintarvikkeiden ostokriteerejä. Tänä vuonna tutkimme tarkemmin myös kaupan omien merkkien ostamista.
  5. Monikulttuurinen Suomi Syö -raportissa selvitämme eri kulttuuritaustoista tulevien henkilöiden ruokailutottumuksia.
     

Tutkimustulokset antavat kattavaa tietoa esimerkiksi strategisen suunnittelun ja tuotekehityksen tueksi elintarviketeollisuudelle, vähittäiskaupalle ja ravintoloille. Suomi Syö -tutkimus on myös erinomainen keino alan toimijoille pitää omat tiedot ajan tasalla.

Suomi Syö 2025 -tutkimuskokonaisuus valmistuu kesän ja alkusyksyn aikana. Tutkimuksen vastaajamäärä on yhteensä yli 6500.

Kysy lisätietoa tutkimuksesta: merja.lintunen@taloustutkimus.fi

OTA YHTEYTTÄ