Uutiset 08.05.2018
Jaa:

Mitä kaupunkeja voitaisiin suositella opiskelukaupungeiksi? Millä perusteella?

Taloustutkimus selvitti keväällä suomalaisten nuorten ajatuksia suomalaisista kaupungeista. Heitä pyydettiin lähestymään asiaa siitä näkökulmasta, että mitä voisivat suositella ystävilleen opiskelukaupungeiksi. Toisaalta kysyttiin myös, mitä kaupunkeja ei haluaisi suositella.

Suositteluhalukkuuden ja -haluttomuuden nettotuloksen perusteella arvostetuimmat opiskelukaupungit ovat Tampere, Helsinki, Turku, Jyväskylä ja Oulu. Edellisvuodesta eniten kohennusta tilanteessa on tapahtunut kymmenen kärkeen sijoittuneista kaupungeista Kuopiolla, Oululla ja Joensuulla.

Millä suositteluhalukkuutta yleensä perustellaan? Kaikkien suositeltavien kaupunkien osalta keskimäärin katsottuna tärkein suosittelun peruste on ”Kaupungissa on hyvä asua ja elää”, noin paristakymmenestä erilaisesta vaihtoehdosta tämän mainitsee noin puolet nuorista. Lähes yhtä tärkeä asia on ”Luonto on lähellä”. Kolmanneksi useimmin mainitaan ”Asuminen ja eläminen on edullista”. Viiden useimmin mainitun perustelun joukkoon mainitaan myös ”Mukava ilmapiiri” ja ”Sopivan pieni”.

Harvimmin suositeltavia kaupunkeja ei julkisteta, mutta useimmin suositteluhaluttomuutta (mainitut kaupungit keskimäärin) perustellaan seuraavilla asioilla: ”Liian syrjäinen”, ”Ei tunne kaupunkia”, ”Liian kaukana nykyisestä asuinpaikasta”, ”Liian pieni” ja ”Ei ole sopivaa koulutusta tarjolla”.

Kaupunkikohtaisia eroja toki löytyy.

Lisätiedot:
Timo Myllymäki
tutkimuspäällikkö
puh. 010 758 5441
timo.myllymaki@taloustutkimus.fi