Uutiset 09.06.2020
Jaa:

Kun ei ole aikaa odotella makrotason markkinatilastoja, Taloustutkimus auttaa

Miten se menikään… muutos ei ole koskaan ollut niin nopea ja niin edelleen. Tänä keväänä Taloustutkimuksen haastattelututkimukset ovat lyöneet läpi nopean markkinatiedon lähteenä ja ennakoinnin tukena. Haastattelijamme ja panelistimme ovat urakoineet jo lähes 300 erilaisen koronakysymyksen parissa.

Suurimpia ponnistuksiamme ja ylpeydenaiheitamme on ollut Suomen Teollisuussijoituksen toimeksianto pk-yritysten kyselytutkimuksesta. Se valottaa pk-yritysten tilannetta koronakriisissä BKT:n näkökulmasta merkittävimmillä toimialoilla. Haasteena on ollut tavoittaa edustavasti satoja koronakriisin kanssa kamppailevaa yrityspäättäjää. Kotitoimistoilta käsin toimineet haastattelijamme ovat työskennelleet projektissa ahkerasti ja kerätty tutkimustieto on palvellut muun muassa professori Vihriälän johtamaa selvitysryhmää.

TESIn CDO Henri Hakamo on todennut tutkimustiedotteessaan: ”Koronakriisi on asettanut ennennäkemättömiä vaatimuksia päätöksenteon tueksi tuotettaviin analyyseihin, jotka ovat perinteisesti pohjautuneet makrotason dataan ja kvartaalikohtaiseen raportointiin”. Hyvä kiteytys ja osoitus kyselytutkimuksen vahvuuksista silloin, kun tiedon tarve on suuri ja tieto tarvitaan käyttöön heti.

Taloustutkimuksessa on jo hyvän aikaa ymmärretty olemassa olevan tilastotiedon ja kyselyaineiston synergiaedut. Kun Taloustutkimus on tehnyt ekonomisti Pasi Holmin johdolla arvioita valmisteilla olleiden lakien vaikutuksista, kyselyillä on pystytty rakentamaan melko tarkkoja estimaatteja kuluttajien tulevista valinnoista. Näin olemme onnistuneet mm. ennakoimaan hyvin tarkkaan nelosoluen kulutuksen alkoholilain uudistuksen jälkeen.

Pasi Huovinen
p. 010 758 5293, pasi.huovinen@taloustutkimus.fi

P.S. TESIn koronatutkimuksen aineisto on kaikille avoin ja käytettävissä Taloustutkimuksen toteuttaman tulosdashboardin kautta. Tutustu aineistoon ja tarkista vaikka oman toimialasi koronastatus täältä:
https://survey.taloustutkimus.fi/dashboard/covid_pk_yritykset_avoin/
http://www.teollisuussijoitus.fi/yhtio/ajankohtaista/uutisarkisto/tesi-avaa-laajan-pk-kyselytutkimuksen-datan-avoimesti-kaikille-hyodynnettavaksi/