Uutiset 15.12.2020
Jaa:

Korona-aika on nostanut pakettiautomaattien merkityksen huippuunsa

Suomi Syö -tutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen pitää tärkeänä postipalvelujen ja pakettiautomaattien saatavuutta ruokakaupan yhteydessä tai sen välittömässä läheisyydessä. Tämä kertoo korona-ajan voimakkaasta verkkokaupan kasvusta, ja palvelujen merkitys varmasti vain nousee joulun lähestyessä.

Postipalvelujen merkitys on noussut tasaisesti vuosi vuodelta; nyt jo 72 % suomalaisista kaipaa postipalveluja ruokakauppojen yhteyteen tai läheisyyteen, kun osuus vielä kymmenen vuotta sitten oli 47 %. Kaikkein eniten on kasvanut pakettiautomaatin merkitys, ja se onkin noussut tärkeimmäksi lisäpalveluksi elintarvikemyymälän yhteydessä. Pakettiautomaattia pitävät tärkeänä erityisesti alle 45-vuotiaat ja lapsiperheet.

Käteisen käytön väheneminen näkyy selkeästi pankkiautomaatin merkityksen laskuna. Pankkiautomaatti on kuitenkin edelleen tärkeä palvelu 67 %:lle suomalaisista, etenkin yli 54-vuotiaille, mutta myös nuorille (15–24-vuotiaille).

Apteekkia ruokakaupan yhteyteen tai läheisyyteen toivoo 63 % suomalaisista. Tämän palvelun tärkeys korostuu vanhemmilla ikäryhmillä sekä pienten lasten vanhemmilla. Ruokakaupan yhteyteen kannattaakin sijoittaa ainakin postipalvelut, pakettiautomaatti, pankkiautomaatti ja apteekki. Nämä keskeisimmät palvelut tavoittavat yhdessä laajan yleisön.

 

Verkkoanalyysi palvelukokonaisuudesta, Suomi Syö 2020


 

Suomi Syö on Taloustutkimuksen vuosittain toteuttama laaja tutkimus, jossa vastaajina ovat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Tutkimusmenetelminä olivat kirjekysely (vastaajia yli 1500) ja kolme nettikyselyä (jokaisessa kyselyssä yli 1200 vastaajaa). Suomi Syö on aiempaakin laajempi ja kiinnostavampi tietopaketti trendejä ja ajankohtaista asiaa. Mukana on paljon myös uutta, kuten ympäristöarvojen vaikutus omiin ruokavalintoihin, kokemukset ruoan verkkokaupasta sekä eri kauppaketjujen palvelujen arviointi. Tänä vuonna Suomi Syö sisältää myös pohdintaa tulevasta, ajasta koronakriisin jälkeen. Suomi Syö -tutkimuksen tulokset valmistuivat syyskuussa.

Kysy lisää tutkimuksesta tutkimuspäällikkö Merja Lintuselta, merja.lintunen@taloustutkimus.fi, p. 010 758 5310.