Uutiset 16.11.2021
Jaa:

Kaupunkiasuminen Suomessa -tutkimus on valmis

Mitkä asuinalueet kiinnostavat? Mitä toivotaan asunnolta? Mitä uhkakuvia nähdään? Millä perusteella valintoja tehdään? Millaisia kaupunkiasukasryhmiä Suomessa on? Poikkeavatko lahtelaiset kaupunkiasukkaat muista kaupunkiasukkaista? Entä turkulaiset?

Toteutimme hiljattain ainutlaatuisen suuren tiedonkeruun suomalaisten kaupunkiasukkaiden keskuudessa. Selvitimme Suomen suurimmissa kaupungeissa asuvien ajatuksia asumisesta, tästä hetkestä ja tulevaisuudesta. Tutkimuskokonaisuudessa tehtiin huolellinen kvalitatiivinen osuus ennen suurempaa tiedonkeruuta kuvaamaan sekä ilmiöitä että auttamaan kvantitatiivisen tiedonkeruun suunnittelussa.

Kiinnostaako sinua yli 6000 suomalaisen kaupunkiasukkaan ajatukset − tai yksittäisen kaupungin asukkaiden ajatukset? Tutkittuna on Espoon, Helsingin, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Oulun, Turun ja Vantaan 18−79-vuotiaiden mielipiteet, toiveet, arvot ja asenteet.

Tutkimuksesta riittää pureskelemista pitkäksi aikaa. Aineisto on massiivinen ja sieltä on löydettävissä sekä kokonaiskuvaa että yksityiskohtia auttamaan kaupunkeja suunnittelemaan palvelujaan. Myös kaupungeissa asumisen saralla toimivat rakennus- ja palveluyritykset hyötyvät tutkimuksestamme.

Mikä sitten tekee asuinalueesta sopivan?

Mitä palveluja siellä tulee olla? Halutaanko alueelle ruokakauppoja, sähköauton latausmahdollisuuksia, väljää vai tiivistä rakentamista? Valokuituyhteyksiä? Kouluja, päiväkoteja, raideliikennettä, ravintoloita, lähiluontoa yms.? Onko asuinalueen maine tärkeää?

Asuinalueen tärkeys herättää ajatuksia myös siitä, mitkä kaupungin alueet tällä hetkellä koetaan houkutteleviksi. Tai missä ei haluttaisi asua missään tapauksessa? Entä mitkä asuinalueeseen liittyvät asiat koetaan nykyisin mahdollisiksi uhkakuviksi, jotka saattavat synnyttää poismuuttotarpeen?

Tutkimuksessa löydettiin erilaisia asukastyyppejä, joilla on erilaisia toiveita ja tarpeita asumiseen liittyvistä palveluista. He myös päätyvät asumaan eri puolille kaupunkeja. Pystymme luonnollisesti tarkastelemaan eri asukastyyppien näkemyksiä mahdollisista uhkakuvista tai asuinalueen valintakriteereistä.

Laaja tutkimusraporttimme kertoo vastauksia näihin ja kymmeniin muihin kysymyksiin, jotka askarruttavat mieltäsi.   

Kysy myös mahdollisuuksistamme mallintaa tietoja kaupunkikohtaisesti paikkatietojen avulla

Voimme muodostaa tutkimuksen perusteella kuvaa ilmiöiden esiintymisestä ja asukasryhmistä postinumeroalueiden, kaupunginosien ja kortteleiden tasolle saakka. Näitä tietoja voidaan käyttää esimerkiksi palvelusuunnitteluun, aluekehityksen skenaariomallien toteuttamiseen ja viestinnän kohdentamiseen.

Lue Kauppalehden kumppaniartikkelistamme tarkemmin kohderyhmien tavoittamisesta.

Ota yhteyttä, sovitaan tutkimuksen esittelystä

Myllymäki Timo

Senior Insight Manager timo.myllymaki@taloustutkimus.fi 010 758 5441

Salonen Outi

Account & Insight Director outi.salonen@taloustutkimus.fi 010 758 5425

Kysy lisää tutkimustulosten mallintamisesta paikkatietojen avulla

Kaartinen Jaakko

Senior Insight Director jaakko.kaartinen@taloustutkimus.fi 0407276089