Uutiset 10.03.2020
Jaa:

Jopa kolmannes suomalaisten matkoista on vaarassa peruuntua koronaviruksen vuoksi

Kahdeksan prosenttia välttää liikkumasta julkisilla paikoilla

Koronaviruksen vaikutukset alkavat näkyä suomalaisten matkustusaikeissa ja liikkumisessa. Toistaiseksi käytännön vaikutukset ovat olleet hyvin rajallisia: vain pari prosenttia kertoo peruneensa osallistumisensa johonkin yleisötapahtumaan koronaviruksen vuoksi, ja suunnilleen yhtä moni kertoo jo varatun matkansa peruuntuneen.

Kahdeksan prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä kertoo, että he pyrkivät koronaviruksen uhkan takia välttämään liikkumista siellä, missä on paljon ihmisiä. Miehillä ja naisilla osuus on yhtä suuri. Yli 65-vuotiaista kymmenen prosenttia kertoo välttelevänsä isoja ihmisjoukkoja, alle 25-vuotiaista näin tekee vain kolme prosenttia.

Suomalaisista noin puolet aikoo tai on aikonut matkustaa kotimaahan tai ulkomaille seuraavien kolmen kuukauden aikana. Heistä noin joka kolmas sanoo, että he ovat huolestuneita koronaviruksesta ja se saattaa vaikuttaa heidän matkasuunnitelmiinsa.

56 prosenttia puolestaan on ollut aikeissa osallistua lähikuukausina johonkin suureen yleisötapahtumaan, kuten konserttiin, festivaaleille tai urheilutapahtumaan. Heistä joka viides kertoo, että harkitsee jättävänsä tapahtumia väliin.

Tiedot käyvät ilmi maaliskuun ensimmäisellä viikolla tehdystä kyselytutkimuksesta, ja siihen vastasi 1003 satunnaisesti valittua henkilöä. Taloustutkimus seuraa viikoittain kuluttajien mielipiteitä Telebus-puhelinhaastattelukierroksellaan, joka edustaa tilastollisesti 15 vuotta täyttänyttä, Suomessa vakituisesti asuvaa väestöä.

Jos ihmiset jäävät joukoittain kotiin eivätkä käy tapahtumissa, ostoksilla tai matkoilla entiseen tahtiin, seuraukset maailman ja Suomen taloudelle saattavat olla järisyttävät. Ammattitaitoisesti tehty kyselytutkimus on nykymaailmassakin tehokkain väline kansalaisten mielialojen ja niiden muutosten ennakoivaan seurantaa.

Lisätietoja: tutkimus- ja asiakkuusjohtaja, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen, juho.rahkonen@taloustutkimus.fi, puh. 050 375 9008