Ilmastonmuutos ja ruoka – onko ympäristökeskustelulla vaikutusta?

Ilmastonmuutos ja ruoka – onko ympäristökeskustelulla vaikutusta?

10.09.2019

Keskustelu ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta näyttää vaikuttavan vahvasti ruokaan liittyviin asenteisiin ja tottumuksiin. Tuoreen, syksyllä valmistuvan Suomi Syö -tutkimuksemme ennakkotietojen mukaan joka toisessa kotitaloudessa on muutettu ainakin joitakin ruokaan liittyviä tottumuksia nimenomaan ympäristösyistä. Asialla on ollut vaikutusta erityisesti 15–54-vuotiaisiin naisiin, lapsiperheisiin ja korkeasti koulutettuihin.

Ympäristötietoisuus näkyy läpi koko Suomi Syö -aineiston muun muassa kasvisruoan ja lähiruoan käytön kasvuna. Yksi asia nousee kuitenkin ylitse muiden: kierrätyksestä on tullut osa suomalaisten arkea. Enää ei kierrätetä pelkästään pantillisia pulloja ja tölkkejä, vaan myös pantittomat pakkaukset, lasi- ja kartonkipakkaukset sekä säilyketölkit viedään ahkerasti omiin kierrätysastioihinsa. Tosin kierrätysinto riippuu paljolti siitä, onko se helppoa vai hankalaa: kerrostaloissa asuville kierrätysastiat ovat lähellä, sen sijaan omakotitaloissa asuvat kaipaavat erityisesti muovin ja ruoka-/biojätteiden keräyspisteitä.

Ympäristöarvoista kertoo myös kiinnostus hävikkiruokaan, jota joka kymmenes vastaaja on ostanut nettikaupasta ainakin joskus ja joka kolmas on lisäksi kiinnostunut kokeilemaan. Myös ns. hävikkiruokakaapit herättävät kiinnostusta, ne houkuttavat etenkin nuoria. Hävikkiruoan käyttö saattaakin nousta hyvinkin tärkeäksi ruokatrendiksi tulevaisuudessa.

Suomi Syö on yksi Taloustutkimuksen valmiista tutkimuksista, jota tehdään vuosittain. Tutkimus toteutettiin kahdella menetelmällä: kirjekyselyyn vastasi yli 2300 ja internetkyselyyn yli 1300 kotitalouden elintarvikkeiden ostamisesta päättävää suomalaista. Suomi Syö tarjoaa laajan tietopaketin tämän hetken ruokatrendeistä ja ilmiöistä.

Tänä vuonna olemme selvittäneet mm. kotitalouden ruokailukäytäntöjä, elintarvikkeiden ostotottumuksia sekä kasvisruoan, liha- ja kalaruokien ja valmisruoan käyttöä. Mukana on myös paljon uutta asiaa, kuten ympäristöasioiden vaikutukset osto- ja ruokailutottumuksiin, Food to go -ruoan ostaminen ym.

Tämän vuoden Suomi Syö -tulokset valmistuvat syys-lokakuun vaihteessa. Kysy lisää tutkimuksesta tutkimuspäällikkö Merja Lintuselta: merja.lintunen@taloustutkimus.fi, puh. 010 758 5310
 

Arkistoon