Uutiset 31.05.2017
Jaa:

Halla-aho on voittamassa perussuomalaisten puheenjohtajakisan

Taloustutkimuksen laaja Suomi tänään -kirjekysely antaa kuluttajien ja kansalaisten mielipiteistä tarkan kuvan – ja on tilaajalle edullinen

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on selvästi suosituin ehdokas perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi, kertoo Taloustutkimuksen tekemä laaja Suomi tänään -kirjekysely. Tutkimuksessa käsiteltiin useita yhteiskunnallisia ja kaupallisia aiheita, ja siihen vastasi maalis-huhtikuussa peräti 4057 henkilöä. Tutkimuksen otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä noin 1,5 prosenttiyksikön virhemarginaalilla.

Perussuomalaisten kannattajista 40 prosenttia pitää Halla-ahoa parhaana vaihtoehtona, kun taas kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho saa 26 prosentin kannatuksen. Kansanedustaja Leena Meren kannatus on 2 prosenttia, ja muita ehdokkaita kannattaa 7 prosenttia. Joka neljäs perussuomalaisia kannattava ei osaa nimetä suosikkiehdokastaan.

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa Jyväskylässä 10.–11. kesäkuuta. Valinnan tekevät paikalle rekisteröityneet perussuomalaisten jäsenet.

Jos muutkin kuin perussuomalaisten jäsenet saisivat päättää, uusi puheenjohtaja olisi ilman muuta Sampo Terho. Koko väestössä häntä kannattaa 32 prosenttia, Halla-ahoa vain joka kymmenes. 45 prosenttia ei osaa ottaa asiaan kantaa.

Samassa kyselyssä selvitettiin muun muassa seuraavien presidentinvaalien asetelmia. Tammikuussa 2018 pidettävissä vaaleissa Sauli Niinistö saattaisi mennä läpi jopa ensimmäisellä kierroksella, sillä häntä kannattaa peräti 66 prosenttia äänestäjistä. Jos Niinistö ei lähtisi ehdolle toiselle kaudelle, presidentin tehtävästä kilpailisivat kovimmin Pekka Haavisto (kannatus kyselyssä 24 prosenttia) ja Matti Vanhanen (13 prosenttia). Luvuissa ovat mukana myös ne, jotka eivät osaa sanoa kantaansa.

Kolme kertaa vuodessa tehtävä Suomi tänään -kirjekysely tarjoaa poikkeuksellisen laajan vastaajamäärän edullisella hinnalla. Digitaalisen tietotulvan aikakaudella perinteiset tutkimusmenetelmät, kuten kirjekysely, ovat edelleen merkittävässä asemassa. Monelle ihmiselle on jopa virkistävää vastata kyselyihin välillä muutenkin kuin internetissä, ja siksi Suomi tänään -kirjekyselyn vastaajamäärät ovat pysyneet suurina.

Jopa yli 4000 vastaajan jättitutkimuksen etuna on muun muassa se, että eri väestöryhmien välisiä eroja voidaan tarkastella hyvinkin yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi pientenkin puolueiden kohdalle tulee tällaisessa kyselyssä satoja vastauksia. Seuraava Suomi tänään -kierros lähtee liikkeelle kesälomakauden jälkeen – kysymyksiä siihen voi varata jo nyt.

 

Lisätietoja:

Juho Rahkonen
tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori
juho.rahkonen@taloustutkimus.fi
puh. 050 375 9008