Blogi 12.12.2018
Jaa:

Uudenlainen soppa kunnanjohtajan joulupöytään

Tervetuloa Taloustutkimuksen soppakouluun! Tänään valmistamme kuntien asukastyytyväisyyden strategiasoppaa. Ainekset sopan laatimiseen olemme hankkineet kysymällä suomalaisilta heidän tyytyväisyydestä asuinkuntaansa. Tämän jälkeen pudotimme ainekset tietomyllyymme ja odotimme, mitä putkesta tulee ulos. Koska kiertelimme maata ristiin ja rastiin, on ainesosalistallamme paljon kaikenlaista, joista osa jää selkeästi vain pöytämausteeksi. Ja osaa täytyy kiehuttaa pitkäänkin maukkaan perustan saamiseksi sopallemme.

Eri kunnissa asuvien ihmisten näkemyksissä voi olla joitakin painotuseroja, kuntakohtaisen sopan laatiminen vaatii aina oman reseptinsä, mutta näin joulun kunniaksi esitämme kuitenkin kaikkien suomalaisten näkemyksiin pohjautuvan ohjeemme. Se on laadittu suhteelliseksi siten, että kukin lukija voi itse päättää minkäkokoisella soppatykillä tätä lähdetään valmistamaan.

Taloustutkimuksen asukastyytyväisyyden strategiasoppa
Millä aineksilla kuntalainen on tyytyväinen asuinkuntaansa?

PERUSAINEKSET – TUNNETEKIJÄT noin 2/3 kaikista aineksista
21 %  onnen tunnetta
19 %  hyvinvoinnin tunnetta
16 %  tulevaisuuden uskoa
4 %    turvallisuutta

LISÄTTÄVÄT MAUSTEET – PALVELUJA JA YMPÄRISTÖÄ noin 1/3 kaikista aineksista
11 %  viihtyisää ympäristöä
4 %    lasten ja nuorten kasvuympäristöä
4 %    kiinnostavia asumisvaihtoehtoja
4 %    kunnan palvelujen toimivuutta
2 %    vastinetta maksetuille veroille
2 %    palvelujen saavutettavuutta
2 %    tekemistä vapaa-ajalle
1 %    kaupallisia palveluja
hyppysellinen terveyspalveluja, joukkoliikennettä, rakennetun ympäristön hoitamista, toimivia verkkoyhteyksiä, työpaikkoja…

VIIME HETKEN MAUSTEET 
3 %    myönteistä some- ja medianäkyvyyttä
1 %    kunnan kykyä houkutella muualla asuvia tulemaan töihin ja asettumaan kuntaan
ripaus avointa viestintää, mahdollisuutta osallistua asuinkunnan kehittämiseen, kehittämisintoa, muualta maailmasta tulevia uusia asukkaita, vetovoimaisuutta, kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen huomioimista…

Lisää ainekset vaiheittain siten, että aloita tärkeimmistä asuintyytyväisyyden tekijöistä, onnen ja hyvinvoinnin tunteesta, sekoita hyvin ennen kuin lisäät tulevaisuuden uskoa ja turvallisuutta. Anna hautua pitkään. Mausta viihtyisällä ympäristöllä ja lasten ja nuorten kasvualustalla, lisää mukaan asumisvaihtoehtoja, kunnan palveluja ja niiden saavutettavuutta. Lisää vielä mukaan vastinetta verorahoille, tekemistä vapaa-ajalle ja kaupallisia palveluja. Anna hautua kannen alla melko pitkään.

Juuri ennen tarjoilua mausta soppaa halutessasi. Esimerkiksi myönteinen some- ja medianäkyvyys toimii aina. Voit lisätä myös avointa viestintää, osallistumismahdollisuuksia kuntalaisille sekä ilmastotekoja ja -myönteisyyttä, oman maun mukaan. Ja voilá, soppa on valmis.

Kirjoittaja on Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Timo Myllymäki. Timo työskentelee Oulun toimistossa Yhteiskuntaymmärrys -tutkimusyksikössä. Kyseinen yksikkö on erikoistunut etenkin laajoihin väestö- ja mielipidetutkimuksiin mutta palvelee koko julkista sektoria aiheessa kuin aiheessa – yritystenkään tutkimustarpeita unohtamatta. Kansalais- ja kuntalaiskyselyt, sidosryhmätutkimukset, koulutus, politiikka, julkiset palvelut ja vaikuttavuustutkimukset datojen keräämisestä syväanalyyseihin ja kaikkea siltä väliltä.