Tutkimus herättää keskustelua

07.08.2018

Heinäkuun lopulla lävähti uutinen, jonka mukaan 79 % suomalaisista on sitä mieltä, että valtion tulee turvata koko Suomen pitäminen asuttuna. Kyseessä oli YLE Uutisten teettämä kysely, jonka toteutti Taloustutkimus. Yle hyödynsi kyselyn tuloksia useassa uutisessa ja A-studiossa. Asiasta keskusteltiin, kyselyä ja tulosta kommentointiin monta päivää. Kyselyn tulos luonnollisesti riemastutti haja-asutuksen kannattajia ja ajoittain tulosta siteerattiin tarkoitushakuisesti. Tulokseen epäuskoisesti suhtautuvat olivat kriittisiä tutkimusasetelmaa kohtaan. Tutkimuksen suurin arvo oli kuitenkin se, että sen jälkimainingeissa synnytettiin keskustelu, missä esitettiin asiallisia argumentteja puolesta ja vastaan. Aihe sopii kuumaan kesään hyvin.

Keskustelussa tuli esiin myös, kuinka vaikea on kysyä monimutkaista asiaa yhdellä kysymyksellä. On syytä muistaa, että tulos on aina tulos juuri siitä kysytystä asiasta. Kyselyjä tehdään paljon ja ne kartoittavat hyvin suomalaista mielenmaisemaa. Suomalaiset myös vastaavat varsin mielellään. Se lienee osoitus siitä, että meillä ihmisten kesken valitsee varsin hyvä luottamus. Omat näkemykset uskalletaan kertoa.

No joo, olisihan siinä kysymyksessä voinut olla maininta myös koko maan asuttuna pitämisen kustannuksista. Varmasti se olisi vaikuttanut tuloksiin. Ja aika iso paino uutisoinnissa annettiin tutkijan henkilökohtaiselle mielipiteelle. Ja epäilen vielä vahvasti, että aika moni niistä 79 %:stä on sitä mieltä, että jonkun toisen pitäisi muuttaa syrjäseuduille. En usko, että muuttohalukkuutta löytyisi, vaikka työpaikat ym. järjestyisi. Moni meistä tykkää toimia ja harrastaa muiden kanssa ja sulautua ihmisvilinään.

Mutta tämmöinen hässäkkä saatiin aikaiseksi tänä kesänä.

Jari Pajunen, toimitusjohtaja

Arkistoon