Blogi 24.06.2019
Jaa:

Trump, Pelosi, Biden…

Koska American Yhdysvaltojen vaalikausi on vain neljä vuotta (liian lyhyt), on presidenttipeli jo käynnissä. Vaalit ovat jo ensi vuonna. Tässä vaiheessa näyttää ilmeiseltä, että istuva presidentti Donald Trump saa vastaansa demokraattien Joe Bidenin. Ex-veep Biden on selvässä gallup-johdossa. Tosin Bidenin trendi on alaspäin. Kuukaudessa kannatusluku on tullut alaspäin lähes 10 prosenttiyksikköä ja on viimeisten mittausten mukaan noin 32 %. Tukevasti kakkosena on pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannattaja Bernie Sanders, jonka luvut ovat olleet tasaiset, tällä hetkellä noin 15 %. Sandersin ansioksi viime vaaleista on laskettava, että hän sai nuoret liikkeelle. Mutta aikamoinen vyöry tarvitaan Bidenin ohittamiseksi.

Republikaanien sisällä ei synny kilpailua. Trumpille ei löydy varteenotettavaa vastusta.

Tämän hetken mittausten mukaan Bidenin kannatus riittäisi aina Valkoiseen taloon asti. Valtakunnallisissa mittauksissa Biden johtaa Trumpia noin 10 prosenttiyksiköllä. No, on kummempiakin tapahtunut. Ja kun Mr Trump pääsee vauhtiin, niin hurmos nousee. On toissijaista, ovatko kaikki puheet totta. Tässä on yhtymäkohta italialaiseen jalkapalloon, jossa tietyllä tavalla petkuttaminen (filmaaminen) on hyväksyttävää. Sitä pidetään jopa arvostettavana taitona ja lajiin kuuluvana. Ei minusta. Faktan tarkastajat ovat politiikan VAR.

Perinteinen mittauskohde on ”Job Approval”. Trumpin luvut ovat olleet vakaasti 40–45 % välillä oikeastaan koko kauden ajan. Ei-hyväksyjien (Disapprove) osuus on ollut suurempi 53–58 %.

Päivän politiikassa vastapari on demokraattien nokkanainen Nancy Pelosi. Tilanne on aika tasan, sillä hyväksyjien luvut ovat samaa luokkaa. Ei-hyväksyjien osuudet jäävät alle 50 %. Trump herättää siis enemmän vastustusta. Mutta kärjistäminen näyttää toimivan.

Jari Pajunen
toimitusjohtaja