Blogi 29.01.2018
Jaa:

Taidolla ja tuurilla

Presidentinvaalit tulivat ja menivät. Tällä kertaa ehdokkaiden viimeinen kannatusmittaus oli hyvin lähellä vaalitulosta, kuten oheisesta kuvasta nähdään. Maanantaina 29.1. olen saanut vastata kysymyksiin, miten ”ennuste” osui niin hyvin kohdalleen.

 

No avataan lyhyesti. Ensinnäkin Taloustutkimuksen tekemä kannatusmittaus kuvaa aina julkaisua edeltävien päivien sen hetkistä tilannetta. Se ei ole oikeastaan ennuste. Julkaisupäivän ja vaalipäivän väliin osuu kampanjoiden loppuhuipennus ja muita ihmisten äänestyskäyttäytymiseen vaikuttavia tapahtumia.  Presidentinvaalissa 2018 vaalien aluspäivinä ei tapahtunut mitään mullistavaa, vaan tilanne painvastoin stabilisoitui edeltävän viikon tilanteeseen. Tämä on tietyllä tavalla poikkeuksellista, sillä usein käynnissä on trendimäisiä muutoksia ja lähes yhtä usein niillä on taipumus vahvistua. Nämä olivat aika tylsät vaalit.

Kun verrataan puoluevaaleista Suomessa tehtyjä mittauksia esimerkiksi Iso-Britannian vastaaviin, ovat mittaukset täällä olleet huomattavasti lähempänä vaalitulosta kuin Iso-Britanniassa. Siihen on käsittääkseni kaksi syytä: ensimmäinen on ylipäätään laadukas toiminta. Noudatamme toimialan laatustandardia, kenttätyöntekijämme ovat hyvin koulutettuja tehtäväänsä ja toimivat vastuullisesti. Koneistomme on kaikin puolin kunnossa, osaaminen on joka portaassa hyvällä tasolla. Toinen asiakokonaisuus liittyy siihen, että tavoitamme omilla tiedonkeruumenetelmillämme suomalaiset kattavasti. Homogeeninen yhteiskunta, hyvät käytössämme olevat rekisterit ja laadukas tiedonkeruuorganisaatio mahdollistavat hyvän otannan.

Pidämme tätä toki onnistumisena. Olemme myös nöyriä sen tosiasian edessä, että mittaus olisi ollut aivan yhtä laadukas, vaikka vaalitulos olisi ollutkin vähän toinen.
 

Jari Pajunen

Jari Pajunen on Taloustutkimus Oy:n toimitusjohtaja