Blogi 22.06.2020
Jaa:

Omien ja kilpailijoiden arvostama pääministeri

Jos on pääministerin tukijoukoissa, voi optimisti todeta, että hienosti menee. Vastaavasti pessimisti voi todeta, ettei tästä ole kuin yksi suunta … alaspäin. Vielä julkaisemattoman Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan Sanna Marin saa kansalta kouluarvosanaksi 8,34. Tutkimuksessa kysyttiin kouluarvosanaa ns. viisikon jäsenistä sekä oppositiopuolueiden puheenjohtajista. Kepua viisikossa edustaa vielä Katri Kulmuni, joka oli mittaushetkellä vielä valtiovarainministeri, mutta ehti erota juuri, kun tiedot oli kerätty. Eroon johtaneet syyt eivät vielä vaikuttaneet arvosanaan. Ehkä siinä oli muutakin, sillä Kulmunin saama arvosana oli 6,85.

Yleistä arvosanaa mielenkiintoisempi asia on, miten ketäkin arvostetaan eri puolueissa. Pääministeri nauttii kansan luottamusta laajasti pois lukien Perussuomalaisten kannattajat. He sentään ainoana puolueena arvostavat oman puheenjohtajansa paremmaksi kuin kilpailijan. Jopa kokoomuslaisten mielestä Marin on pärjännyt paremmin kuin oman puolueen puheenjohtaja.

Tietyllä tavalla pääministerin on helpompi päteä kriisiolosuhteissa, jossa vaihtoehtojen määrä on rajallinen ja tilanteesta selviytyminen ajaa yli politikoinnin. Vaikka sitäkin on esiintynyt erityisesti viime aikoina. Marinin luontaiset ominaisuudet toimivat hyvin tässä tilanteessa. Suosio voi kasvaa, kun päästään kertomaan positiivisista asioista kuten rajoitusten purkamisesta. Tilanne kyllä muuttuu, kun välitön kriisi on ohi ja mietitään, miten saadaan velat maksettua. Siinä se todellinen arvostus mitataan, mutta siitä ei pääse mihinkään, että pääministeri on pedannut itselleen suotuisat lähtökohdat. Nähtäväksi jää, kuinka kauan hyvä meno kestää.

Saman tutkimuksen aineistossa nostetaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö useimmin esiin hyvin toimineena poliitikkona. Niinistö siis identifioidaan vielä poliitikoksi. Kyllä kansa tietää.

Jari Pajunen