Blogi 29.01.2018
Jaa:

Muuta Turkuun!

Turku on hieno kaupunki. Kuten Turku itse kertoo kotisivuillaan: ”Satumaisen Aurajoen valot ja äänet ilahduttavat rannassa kulkijaa.”. Sivuilla myös kerrotaan, että ”Turku uudistuu ja kasvaa tulevina vuosina rohkeasti, keskeisinä tavoitteinaan kaupunkilaisten hyvinvoinnin sekä vireän elinkeinoelämän edistäminen kestävällä tavalla.”. Lisäksi sivuilla kehotetaan suoraan, että ”Muuta Turkuun! Täällä on hyvä asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa, huvitella ja herkutella.”

Wikipedia kertoo puolestaan, että kaupungin arvioidaan syntyneen 1200-luvulla, ehkäpä 1229 (perustamispaperit ovat hieman hukassa…), mikä tekee siitä Suomen vanhimman kaupungin. Turku oli myös Suomen ensimmäinen pääkaupunki 1809-1812, ja vielä 1840-luvulle asti Suomen suurin kaupunki. Turussa on siis myös historian havinaa, jos missään.

Kuinka moni muuten tiesi, että Turun telakalla on työskennellyt myös edesmennyt ja arvostettu presidenttimme Mauno Koivisto. Turku on kieltämättä merellinen kaupunki ja siellä paitsi rakennetaan laivoja, niin sieltä on myös helppo matkustaa laivalla. Itsekin olen nuorena poikana lähtenyt Turun satamasta lautalla pyöräretkelle Ahvenanmaalle. Kätevää oli myös se, että kun pyörän kumi puhkesi palatessa, niin Turusta saattoi hypätä pyörän kanssa suoraan junaan ja paluumatka Helsinkiin hoitui rivakasti.

Turku tunnetaan myös vitseistään. Arviolta noin neljännes suomalaisesta huumorista on Turku-vitsejä, erityisesti kaupungin originellista murteesta. Kuten ”Miksi turkulaiset lisäävät sipseihin suolaa? Koska pussissa lukee "Pan suola".” Tai ”Miten turkulaiset sanovat Harald Hirmuinen? Harald nii pal kauhee.”

Turku herättää tunteita. Aina ne eivät toki ole pelkästään miellyttäviä. Kun olimme toissakesänä ameriikan serkkujen kanssa autolla saariston rengastiekierroksella ja yövyimme Turussakin yhden yön, näytti Turku myös mörkömäisiä piirteitä. Kebab-paikasta ostettu pizza-wrap oli aika erikoinen kokemus, ja kun sitä pureskeli Aurajoen sillalla ja katseli läheiseltä Samppalinnan vuorelta alas valuvia humalaisia gootteja, niin alkoi mielessään automaattisesti varmistelemaan pakoreittiä. En ole myöskään koskaan yöpynyt missään muussa hotellihuoneessa, jossa sängyn homehtuneesta patjasta oli pureksittu yli 20 cm pala pois, jossa oli omenan raatoja lattialla edellisten vieraiden jäljiltä, ja jossa rannekelloa ei oikeasti halunnut laskea yöksi sängyn viereen lattialle. No, hedelmähotelli ei ole Turun vika, tiedän sen.

Siksi uskallankin yhtyä lauseeseen Muuta Turkuun! Etenkin koska Turku on myös markkinatutkimuksen mekka ja pohjoismainen keskus. Siellä on myös Taloustutkimuksen aluetoimisto juurikin em. syystä. Turun toimistomme on muuten nyt vailla vetäjää, tai tulee kohta olemaan, kun nykyinen vetäjä jää eläkkeelle. Ei ole Turun kaupungin mainos siis Aurajoesta temmattu, siellä todella on avoimia työpaikkoja. Jos siis Turku on lähellä sydäntäsi, tai haluaisit Turun sydämeesi, ehkä voisimme tarjota sinulle sieltä myös töitä.

 

Kirjoittaja: Kari Roose

Katso myös hakuilmoitus!