Mikä kotimaan politiikan tapahtuma suomalaisilla on mielessä? Politiikka-aiheiden osuudet väestötasolla aikavälillä 4/2018–10/2019 

                             

Tekstianalytiikalla kansan tuntoihin

Markkinatutkimuksessa halutaan usein asettaa kuluttajat samalle viivalle tarkastelemalla arvoja ja asenteita tietyillä, hyvin määritellyillä mittareilla. Tällaisia ovat vaikkapa brändin tunnettuus, puolueen kannatus tai jugurtin pehmeys. Toisinaan on kuitenkin osuvampaa kysyä ihmiseltä itseltään mitä hänellä on päällimmäisenä mielessä. Näin on erityisesti, kun aihe on niin lavea, että on mahdotonta etukäteen arvata mikä tieto on tärkeää.

Yksi tällainen aihe on kotimaan politiikka. Politiittisen viestinnän vaikuttavuus on tärkeää tietoa puolueille, medialle ja muille poliittisille toimijoille. Jäikö äänestäjän mieleen yksittäisen kansanedustajan toilailu vai hallituksen lupaus korottaa eläkkeitä? Viikoittaisilla puhelinhaastatteluilla seuraamme kotimaan politiikkaa kysymällä ihmisiltä suoraan, mitä heille on jäänyt päällimmäisenä mieleen.

Samalla nousee kuitenkin esiin uusi haaste: tuhansista puhelinhaastatteluista syntyy valtava tekstimassa, jonka käsittely ihmistyönä veisi liikaa aikaa ja vaivaa. Onneksi tekstianalytiikka tarjoaa työkaluja, joilla isonkin tekstimassan luokittelu eri aihealueisiin käy kätevästi. Näin voimme tarkastella kotimaan politiikan kiinnostavuutta ja poliittisen viestinnän vaikuttavuutta – tai kaivaa uusia merkityksiä ja insightia mistä tahansa muusta tekstistä kuten asiakaspalautteista, bränditutkimuksen avoimesta palautteesta tai vaikka uuden palvelukonseptin herättämistä mielikuvista.

Mielikuvat TOP 10

 1. Sote, sote, sote
  2018 oli soten vuosi. Sote-ilmiö dominoi poliittista keskustelua pitkin vuotta ja aina kevään 2019 eduskuntavaaleihin asti ja jätti kansan muistiin syvän jäljen. Vasta vaalihumu ja kesälomat tuntuvat painaneen soten muiden päivän politiikan aiheiden alle syksyllä 2019. Milloin näemme soten paluun?
   
 2. Kevään vaalit
  Vaalihumu vie taatusti huomion kaikelta muulta ja pyyhkii kansan muistista edellisen hallituskauden keskustelunaiheet. Kevään vaalit ja niiden tulos kiinnostivat kansalaisia vielä kesälomien ylikin. Kommenteissa toistuu itselle läheisten ja vieraiden puolueiden vaalikohtalon hämmästely, erityisesti perussuomalaisten ja vasemmistopuolueiden menestyminen ja keskustan vaalitappio.
   
 3. Irtisanomislaki ja lakkoilu
  Loppusyksyn 2018 irtisanvomiskiista johti paljon uutisoituun lakkoiluun ja poliittiseen keskusteluun. Kiistanalainen irtisanomislaki hyväksyttiin lopulta myönnytyksin joulukuussa 2018 ja näyttää pyyhkiytyneen kansan muistista joululomien aikana. 
   
 4. Vanhusten kohtelu
  Vanhustenhoito nousi tapetille helmikuussa 2018 hoitotyössä havaittujen epäkohtien vuoksi. Vanhukset säilyivät poliittisessa keskustelussa vaaleihin asti, mutta vaikuttavat painuneen unholaan pian niiden jälkeen – toki vappusatasia lukuunottamatta.
   
 5. Hallitus ja sen kriisit
  Eduskuntavaalien alla tapahtunut Sipilän hallituksen ero nosti ennenaikaisesti esiin keskustelun hallituksen kokoonpanosta. Hallitusneuvottelujen tulos aiheutti odotetusti sekä positiivisia että negatiivisia mielikuvia: osa kauhistelee ja osa kiittelee vasemmistopuolueiden asemaa hallituksessa.
   
 6. Valtiovierailut ja suurvaltojen johtajat
  Sote-rumba keskeytyi hetkellisesti kesällä 2018 kun presidentit Niinistö, Trump ja Putin tapasivat yllättäen Suomessa. Valtiovierailut pysyivät ihmisten mielessä muutaman viikon ja ylittivät hetkellisesti jopa soten ylivallan, mutta kesälomat tasoittivat tilanteen ja näyttävät tyhjentäneet ihmisten päät politiikan aiheista.
   
 7. Aborttikeskustelu
  Ulkoministeri Timo Soinin aborttikommentit kohahduttivat elokuussa 2018 ja nostivat yleisesti pinnalle aborttikeskustelun. Keskustelu laantui kuitenkin yhtä nopeasti kuin alkoikin.
   
 8. Aktiivimalli
  Aktiivimalli oli alkuvuoden 2018 puheenaihe, joka piti matalammalla profiililla pintansa pitkin vuotta. Montaa työtöntä koskettavalla uudituksella on ollut pitkä muistijälki.
   
 9. Maahanmuuttajien tekemät rikokset
  Joulukuussa 2018 paljastuneet Oulun seksuaalirikokset kohahduttivat kansan syviä rivejä ja olivat pinnalla muutaman viikon tammikuun alussa. 
   
 10. Puoluepolitiikka
  Puoluepolitiikka puhuttaa aina silloin tällöin, erityisesti puolueiden puheenjohtajavaalien aikaan tai silloin kun kansanedustajien keskustelu kärjistyy riitaisaksi.

 

Visualisoimme ihmisten politiikkamielikuvia käyttämällä aineistona valtakunnallisia Telebus-puhelinhaastatteluja. Haastatteluissa ihmisiltä kysyttiin, mikä viimeaikojen kotimaan politiikan positiivinen ja negatiivinen tapahtuma heillä on jäänyt päällimmäisenä mieleen. Yhdistimme avoimet vastaukset ja teimme niistä aihemallinnuksen koneoppimisen menetelmillä.


Kysy lisää tekstianalytiikasta!

Joel Piekkola, Lead Data Scientist
joel.piekkola@taloustutkimus.fi
p. 050 512 6962

Joel Piekkola kehittää uutta analytiikkaa Taloustutkimuksen Data Science -tiimissä ja koittaa siirtää markkinatutkimusta laatikon reunoilta sen ulkopuolelle.

Data Science tarkoittaa meille informaation matkaa ratkaisuiksi asiakkaan ongelmiin. Matkalla jalostamme informaatiosta tietoa, tiedosta ymmärrystä ja ymmärryksestä työkaluja. Erityisosaamistamme ovat tutkimustiedon syventäminen, aineistojen rikastaminen ja yhdistäminenkuluttaja- ja asiakassegmentoinnitmarkkinoinnin kohderyhmätennustemallit sekä asiakkaan omien aineistojen hyödyntäminen ja rikastaminen.