Politiikan vuosi 2020

Miltä näytti viime vuosi politiikassa?
Keräämme tietoa suomalaisten tuntemuksista läpi vuoden.

 

 

                             

Mitkä aiheet politiikassa puhuttivat vuonna 2020?

Lähteenä viikoittaiset Telebus-puhelinhaastattelut 1/2020–12/2020

MIELIKUVAT TOP10:

 
 1. Korona ja korona
  Korona nousi raketin lailla ihmisten tietoisuuteen maaliskuussa ja dominoi ihmisten mielikuvia politiikan tapahtumista läpi vuoden. Suojavälineistä puhuttiin enemmän kahteen otteeseen, huhtikuussa maskikaupoista syntyneen kohun yhteydessä ja loka-marraskuussa uusien suositusten myötä. Muista toimenpiteistä erityisesti matkustusrajoitukset ja yritystuet jäivät mieleen suurella osalla suomalaisista.
   
 2. Hallituksen toiminta ja pääministeri Sanna Marin
  Koronavuonna hallituksen toiminta sai myös erityisen paljon risuja ja ruusuja vastaajilta. Merkillepantavaa on, että hallituksen toiminta profiloitui vahvasti pääministeri Sanna Mariniin.
   
 3. Perussuomalaiset
  Perussuomalaiset keräävät aina paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta vuonna 2020 huomiota tuli poikkeuksellisen paljon. Eniten huomiota herättäneitä tapahtumia:
  - Alkuvuodesta puolueen nuorisojärjestön toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen kohautti fasismilausunnollaan.
  - Kesäkuussa kansanedustaja Ano Turtiainen sai huomiota twitter-kommenteillaan Yhdysvaltain mellakoista.
  - Marraskuussa puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-Aho ilmoittautui mukaan Helsingin pormestarikisaan. 
   
 4. Nuoret naiset hallituksessa
  Hallituksen uusi kokoonpano alkoi puhuttaa kansaa heti vuoden alussa ja jaksoi herättää huomiota läpi vuoden. Aineistosta näemme, että eniten ihmettelyä hallituksen demografia herätti yli 60-vuotiaissa vastaajissa. 
   
 5. Pekka Haavisto
  Al-Holin leirin tapaus oli esillä vuoden alussa ja sitten uudestaan heinäkuussa rikostutkinnan valmistuttua. Kolmannen kerran ja kaikista selkeimmin asia nousi pinnalle joulukuussa perustuslakivaliokunnan käsittelyssä ja Haaviston omien kommenttien myötä.
   
 6. Katri Kulmuni
  Valtiovarainministerinä toiminut Katri Kulmuni erotettiin kesäkuussa suuren kohun saattelemana.
   
 7. Riitely ja eripura
  Moni vastaaja otti esiin vastakkainasettelun ja riitelyn politiikassa. Ilmiö ei vaikuta erityisesti leimanneen mitään tiettyä puoluetta tai toimijaa. Aihe oli kuitenkin enemmän esillä kuin muutamana edellisenä vuotena.
   
 8. Oppositio
  Opposition toiminta herätti huomiota erityisesti toukokuussa ja kesälomien jälkeen syys-lokakuussa. Toukokuussa moni oli näreissään opposition koronatoimiin liittyvästä kritiikistä ja syksyllä kritiikki kohdistui opposition toimintaan yleisemmin.
   
 9. Antti Rinne
  Rinteen hallituksen kaatuminen oli alkuvuoden ykkösaihe, mutta unohtui nopeasti huhtikuussa koronan noustua pinnalle.
   
 10. Tasavallan presidentti
  Presidentti Niinistö herätti puheillaan enimmäkseen positiivista huomiota alkuvuodesta. Kiitosta saivat uudenvuodenpuhe, valtiopäivien avajaisten puhe sekä koronaan liittyvät esiintymiset.

 

Katso 2018–2019 tulokset täältä.

Visualisoimme ihmisten politiikkamielikuvia käyttämällä aineistona valtakunnallisia Telebus-puhelinhaastatteluja. Haastatteluissa ihmisiltä kysyttiin, mikä viime aikojen kotimaan politiikan positiivinen ja negatiivinen tapahtuma heillä on jäänyt päällimmäisenä mieleen. Yhdistimme avoimet vastaukset ja teimme niistä aihemallinnuksen koneoppimisen menetelmillä.


Kysy lisää tekstianalytiikasta!

Joel Piekkola, Lead Data Scientist
joel.piekkola@taloustutkimus.fi
p. 050 512 6962

Joel Piekkola kehittää uutta analytiikkaa Taloustutkimuksen Data Science -tiimissä ja koittaa siirtää markkinatutkimusta laatikon reunoilta sen ulkopuolelle.

Data Science tarkoittaa meille informaation matkaa ratkaisuiksi asiakkaan ongelmiin. Matkalla jalostamme informaatiosta tietoa, tiedosta ymmärrystä ja ymmärryksestä työkaluja. Erityisosaamistamme ovat tutkimustiedon syventäminen, aineistojen rikastaminen ja yhdistäminenkuluttaja- ja asiakassegmentoinnitmarkkinoinnin kohderyhmätennustemallit sekä asiakkaan omien aineistojen hyödyntäminen ja rikastaminen.