Omena vai päärynä?

10.08.2020

Lähes aina, kun puolueessa käydään puheenjohtajakampanjoita ennen puoluekokousta, nostaa se puolueen kannatusta kannatusmittauksista. Ilmiö johtuu siitä, että kamppailun aikana puolue saa runsaasti näkyvyyttä mediassa ja ehdokkaat pääsevät esittelemään omia, tai lähinnä puolueen kantoja näkyvästi. Keskusta on puolueena ollut tästä poikkeus. Viimeksi, kun Katri Kulmuni kamppaili Antti Kaikkosta vastaan, ei nousua mittauksissa näkynyt. A-Studion 3.8. keskustelun Kulmuni–Saarikko perusteella ei tä…

Lähes aina, kun puolueessa käydään puheenjohtajakampanjoita ennen puoluekokousta, nostaa se puolueen kannatusta kannatusmittauksista. Ilmiö johtuu siitä, että kamppailun aikana puolue saa runsaasti näkyvyyttä mediassa ja ehdokkaat pääsevät esittelemään omia, tai lähinnä puolueen kantoja näkyvästi.

Keskusta on puolueena ollut tästä poikkeus. Viimeksi, kun Katri Kulmuni kamppaili Antti Kaikkosta vastaan, ei nousua mittauksissa näkynyt. A-Studion 3.8. keskustelun Kulmuni–Saarikko perusteella ei tämäkään kisa tule Keskustan kannatusta nostamaan. Pääehdokkaiden välillä ei ole käytännössä mitään eroja, mistä saataisiin värikästä uutisoitavaa. Tosin Kulmunilla on meriittinä näyttö huonosta harkintakyvystä (tai tietämättömyydestä) esiintymiskoulutuksen tilaamisessa. Muut maanantaina 3.8. kilpailuun ilmoittautuneet ovat mukana saadakseen itselle nimeä.

Keskustan ongelma on, että uudistumista yhteiskunnan mukana on vaikea havaita. Eikä sitä ole luvassa näillä puheenjohtajavaihtoehdoilla; ainakaan tämän keskustelun perusteella. Keskustan profiili perustuu yhteiskunnalle kalliiksi tulevien rakenteiden ja suorastaan vahingollisten toimintojen (turvetuotanto) säilyttämiseen. Vanha resepti, että ihmiset on aina helpompi saada puolelleen säilyttämällä kuin uudistamalla, koska uudistaminen tarkoittaa aina jonkun etujen vahingoittamista. Keskustan uudistava voima näyttää olevan valtiovarainministeri Matti Vanhanen, jolla on ns. last run menossa.

Keskusta pyrkii nyt ratsastamaan koronaviruksen esiintuomien asioiden perusteella. Jotkut asiat voivat nyt olla jopa perusteltuja. Kannatuksen kasvattaminen edellyttää kuitenkin näkyvää uudistumista. Ehdokkaiden näkemys, että alhainen kannatus johtuu siitä, että ehdokkaiden mielestä keskustan moderni ja hieno aate- ja arvomaailma ei ole välittynyt kansalle, on tuttu myös muista puolueista. Viesti on siis oikea, mutta media on kertonut sen väärin tai kansa ei sitä ymmärrä. Vai olisiko niin, että se on nimenomaan ymmärretty, mutta se ei toimi.

Arkistoon