Oletko vähentänyt ruokahävikkiä?

10.12.2019

Jos olet, olet edelleen harvinaisuus. Ravintolat myyvät päivän päätteeksi käyttämättömiä ravintola-annoksia alennettuun hintaan. Sitä varten on olemassa sovelluskin, joka muistaa kertoa sinulle, kuinka monta annosta olet pelastanut hävikiltä. Toiset ravintolat myyvät annoksia ilman sovellusta tyyliin A4-ilmoitus ikkunassa tai puskaradion avulla.

Kovin yleistä ylijäämäannosten ostaminen ei ole. Vain 3 % suomalaisista on tätä mahdollisuutta käyttänyt. Todennäköisesti kyseiset kuluttajat toimivat näin varsin usein. Nuoret aikuiset ovat ottaneet tällaisen toiminnan enemmän omakseen, sillä 25–34-vuotiaista peräti 7 % on käyttänyt palvelua viimeisen kuukauden aikana.

Tämä on tietysti suurempien kaupunkien palvelu, mutta varsin käyttökelpoinen ja sopii siihen kuvaan, että palvelujen tuottaminen toisillemme pitää taloutta yllä. Säästyyhän siinä paljon aikaa, kun ateriaa ei tarvitse itse valmistaa. Oman kokemuksen mukaan ateriointi voi myös tulla yksipuolisemmaksi, sillä jos päätyy usein pelastamaan annoksia samasta paikasta.

Sama muuten pätee kaikkien verkkopalvelujen suositteluun. Päädymmekö katsomaan vain tietyntyyppisiä ohjelmia, kuuntelemaan tietynlaista musaa ja lukemaan vain saman mielisten sisältöjä? Saisiko näihin palveluihin myös mahdollisuuden ”ei missään tapauksessa sinulle”.

Parasta ennen -halpuutus on sen sijaan arkipäivää. 73 % meistä on ostanut punaisten hintalappujen elintarvikkeita viimeisen kuukauden aikana. Jotkut niitä kuulemma oikein kyttäävät. Hävikkiä sekin pienentää.

Jari Pajunen
toimitusjohtaja
jari.pajunen@taloustutkimus.fi

Arkistoon