-
11.02.2019
Mitä jos Harari on oikeassa?
Historiantutkija, professori ja kirjailija Yuval Noah Harari esittää best sellerissään Sapiensin lyhyt historia* melko uskottavan ja ilmeisesti nykyään aika yleisesti hyväksytyn selityksen ihmislajimme pärjäämisestä kilpailussa muita ihmislajeja ja suuria nisäkkäitä vastaan. Syy, miksi neandertalilaiset ja suuri osa ammoisista nisäkkäistä ei enää tallusta tällä planeetalla, liittyy tämän selityksen mukaan sapiensien mielikuvitukseen.
Mielikuvituksessa syntyvien my… -
Tiedosta
-
04.02.2019
Vanhan sanonnan mukaan pizza on kuin seksi: se on aina hyvää. Silloinkin, kun se ei ole ihan parhaimmillaan, se on silti melkoisen hyvää.
Monen äänestäjän mielestä sama pätee kokoomukseen: se on kannattajilleen politiikan noutopöydän varma valinta.
Pizza edustaa kansainvälistä kaupunkikulttuuria, globalisaatiota maistuvimmillaan. Se on yhtä aikaa tavallinen ja hienostunut – moni kokoomuslainen viininmaistelijahan rakastaa Italiaa yli kaiken.
Kokoomus on puoluekentän kummajainen sikäli, että… -
Tiedosta
-
28.01.2019
Sormiharjoituksia autoilun verotuksen muutoksista
Blogi
-
07.01.2019
Sinä olet ilmastonmuutos
Blogi
-
12.12.2018
Uudenlainen soppa kunnanjohtajan joulupöytään
Blogi
-
29.11.2018
Tuleeko kaukomatkailusta junttia?
Blogi
-
19.11.2018
Tarina datasta
Blogi
-
15.11.2018
Miksi ihmeessä ruoalla on vain yksi hinta? Ravintolassa.
Blogi
-
24.09.2018
Taloustutkimus on kerännyt Net Promoter Score* -tuloksista tietokantaa vuodesta 2009 lähtien. Tietokantaa on hyvä käyttää muun muassa toimialabenchmarkkaukseen ja tavoiteasetantaan. Toimialojen keskiarvoissa on suuriakin eroja, joten NPS=20 voi siten olla toimialan huonoimpien tai parhaimpien joukossa. Ja viiden NPS-pisteen parannus voi olla huippuhyvä tai vaan ok riippuen siitä, ovatko kilpailijat kyenneet samantasoiseen tulosparannukseen.
Tietokantavertailun korkeimmilta sijoilta löytyy suht… -
Tiedosta
-
17.09.2018
Tällä kertaa kirjoitin blogia yhdessä Data Science -tiimimme vetäjän Markku Leskisen kanssa.
Ihmisaivot ovat kehittyneet erilaiseen maailmaan kuin missä tänään elämme, ratkomaan erilaisia ongelmia. Hahmontunnistuskykymme, joka muinoin auttoi meitä selviytymään hengissä petojen ja saaliseläinten täyttämässä maailmassa, johtaa meitä nykymaailmassa harhaan, sillä evoluutio ei ole ehtinyt korjata ajatteluamme kehityksen tahdissa. Siksi näemme erilaisia hahmoja joka puolella ympärillämme – myös siel… -
Tiedosta
-
10.09.2018
Joustavia eläkeratkaisuja ja eläkeiän nostamista on tarjottu tärkeimmäksi keinoksi ns. kestävyysvajeemme ratkaisuun. Viime viikolla Suomessa vierailleen Saksan johtavan eläkeasiantuntija Axel Börsch-Supanin mukaan asia ei olekaan niin suoraviivainen. Börsch-Supan tietää, mistä puhuu, sillä hän on vuosia johtanut Euroopankin mittakaavassa erittäin mittavaa tutkimushanketta SHARE-Eric.
SHARE-Ericissä tutkitaan väestön ikääntymistä ja sen vaikutuksia. Taloustutkimuksella oli ilo olla mukana tote… -
Tiedosta
-
03.09.2018
Suomen talouden menetetty vuosikymmen 2008–2017 on laskenut merkittävästi suomalaisten elintasoa verrattuna ruotsalaisten elintasoon. Jos Sipilän hallituksen aikana talous ei olisi kasvanut eikä työllisyys olisi parantunut, suomalaisten elintaso olisi laskenut EU-maiden keskimääräiselle tasolle.
Vuonna 2008 suomalaisten ostovoimakorjattu keskimääräinen elintaso, eli ostovoimakorjattu bruttokansantuote henkeä kohden, oli yli 20 prosenttia korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin. Vuonna 2017 suomalai… -
Tiedosta
-
21.08.2018
Tuloksellista asiakastyytyväisyyttä
Blogi
-
13.08.2018
Digipalvelujen ikihaaste
Blogi
-
07.08.2018
Tutkimus herättää keskustelua
Blogi
-
16.07.2018
Tyypillinen automainos nykyään: hyvin istuvaan siniseen pukuun sonnustautunut laiha partasuinen mallimies hekumoi menneen viikonlopun seikkailuillaan. On ajeltu siellä täällä, mökkeilty trendipaikoissa ja otettu ryhmäselfieitä. Revontuletkin ovat välkkyneet taivaalla.
Kauniiksi laittautunut nainen kysyy mieheltä, ilmeisesti työkaveriltaan: millainen viikonloppu sulla oli? Ihan kiva, mies vastaa hyrähdellen nykyiseen sometyyliin sopivan näytösluonteisesti. Piiloviesti on, että kun ostaa kyseise… -
Tiedosta
-
09.07.2018
Vakuutuskuorella, suunnitteilla olevalla sijoitustilillä ja Viron yritysveromallilla on yhteinen piirre: tuottoja verotetaan vasta silloin, kun tuloja realisoidaan.
Isoja rahoja sijoittavilla on vaihtoehtoja sijoittaa niin, että verokohtelu on mahdollisimman mietoa. Vakuutuskuoren sisällä sijoittavat välttyvät pörssiyhtiöiden osinkoverolta.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo on tuomassa kesän budjettiriiheen päätettäväksi sijoitustilit. Piensijoittajalle suunnatun sijoitustilin ideana on, et… -
Tiedosta
-
02.07.2018
Moni meistä on jättänyt erinäisiin verkkopalveluihin lisätietopyyntöjä, vikailmoituksia, osoitteenmuutoksia ym., siis jotain muuta kuin uusia tilauksia. Se on varma tapa saada asia unohtumaan tai ainakin viivästymään. Paljon tehokkaammin asia hoituu vanhanaikaisella tavalla eli jonottamalla puhelinpalveluun. Verkkopalvelupyynnöistä tulee yleensä vastaus: ”vastaamme mahdollisimman pian, viimeistään kolmen päivän kuluessa”. Ja asiasi pääsee mukavasti jonoon. Puhelimessa ei tarvitse odottaa niin kau… -
Tiedosta
-
04.06.2018
Fiksumpaa analyysia sosiaalisesta mediasta
Blogi
-
30.05.2018
Kesäralli alkaa
Blogi
-
30.04.2018
Kun lapsiperhe rakennuttaa itselleen kodin, Suomen talous saa lyhyessä ajassa satojen tuhansien eurojen piristysruiskeen. Talotehtaat, ikkunoiden ja eristevillojen valmistajat sekä kirvesmiehet, maanrakentajat ja muut ammattilaiset kiittävät.
Lisäksi pitää hankkia mööpelit, haravat, lapiot ja ruohonleikkurit. Aloitteleva perhe ostaa monta asiaa ensimmäistä – ja kenties viimeistä kertaa.
Olin itse tässä tilanteessa kymmenen vuotta sitten. Nyt kun tartun johonkin työkaluun, huomaan, että olen han… -
Tiedosta
-
23.04.2018
Pakko sanoa heti alkuun, että tässä blogissa oli tarkoitus vähän osoitella mainoksia. Osoittaa, että mainosten visuaalisen ilmeen ja tavoitellun brändimielikuvan tai -emootion liitto ei useinkaan toimi kovin hyvin. Tavoitteestani ei kuitenkaan tullut mitään, arvaatteko miksi?
Mennään vähän takaisinpäin, eli siihen miten mainosten visuaalista toteutusta arvioin. En suinkaan luota siinä omaan älyyni, vaan tekoälyyn. Kyse on uudesta tutkimusmenetelmästä, jossa tekoälylle on opetettu visuaalisia ma… -
Tiedosta
-
20.04.2018
Onko kyselyihin vastaamisesta hyötyä?
Blogi
-
16.04.2018
Olin hiljattain Perheyritysten liiton järjestämässä tilaisuudessa, jonka aiheena oli konfliktien ratkaisu. Eräs puhuja oli Martti Ahtisaari.
Kiinnitin huomiota siihen, kuinka Ahtisaari vähän väliä nauratti yleisöä lisäämällä asiapitoiseen puheeseensa hauskoja sutkauksia. Esitelmän jälkeen pääsin vaihtamaan pari sanaa Ahtisaaren kanssa ja esitin hänelle kysymyksen: ”Herra presidentti, teillä on loistava huumorintaju. Uskotteko, että siitä on ollut apua konfliktien ratkaisuissa ja sovittelijan ty… -
Tiedosta
-
10.04.2018
Tunteeko meitä kukaan ja kuka mahdollisesti tuntee?
Blogi
-
09.04.2018
Altiaa on onniteltava onnistuneesta pörssilistautumisesta. Omistajakunta laajeni yrityksen kannalta suotuisasti ja kurssikehitys on ollut suotuisa. Uutisten mukaan Altia on pärjännyt hyvin vientimarkkinoilla.
Kotimarkkinoilla on keskeinen merkitys ”kansanosakkeeksi” tai ”kossuosakkeeksi” kutsutulle yritykselle. Viime vuoden lopulla eduskunta teki kaksi merkittävää Altiaa hyödyttävää lainsäädäntömuutosta. Tuulentuomaa Altialle. Muidenkin kuin käymisteitse valmistettujen alkoholijuomasekoitusten… -
Tiedosta
-
03.04.2018
Melko nokkelia kavereita ovat nämä Cambridge Analytican kaverit. Whistleblower Christoffer Wylie on sitä mieltä, että ex-työnantajan toimet saattoivat jopa ratkaista brexit-äänestyksen tuloksen. Ja monet muut vaalit.
Viestien kohdentaminen mallinnuksen ja profiloinnin avulla ei ole moraalitonta tai laitonta. Mutta yhdistelmä Cambridge Analytica/Facebook-tiimin tekemä ja mahdollistama henkilötietojen hyödyntäminen ilman suostumusta toki on. Estääkö GDPR nämä? Varmaankin, jos pelätään kiinnijäämi… -
Tiedosta
-
29.03.2018
Markkina-analyysin sisäfilee
Blogi
-
12.03.2018
Aktiivimalli aktivoi
Blogi
-
09.03.2018
Tietoa tuottamassa
Blogi
-
07.03.2018
Kohtaamisia kentällä – tiedonlähteiltä asian ytimeen
Blogi
-
28.02.2018
Turmiontie vai mahdollisuuksien runsaudensarvi – lasten ja vanhempien ajatuksia älypuhelinten käytöstä
Blogi
-
27.02.2018
”Tunnen kyllä asiakkaani, en tarvitse tutkimusta siihen.” on tutkijoidemme silloin tällöin kuulema lause. Tässä väitteessä piilee kuitenkin suuri vaara. Ensinnäkin kukaan ei tunne täydellisesti asiakkaitaan. Toiseksi sen luuleminen, että tuntee asiakkaansa, vaikkei oikeasti tunnekaan, on erityisen vaarallista liiketoiminnan johtamisen kannalta.
Olemme toki kuulleet tarinoita kauppiaista, jotka viettävät päivänsä myymälänsä käytävillä katsellen, kuunnellen, tarkkaillen ja keskustellen asiakkaide… -
Tiedosta
-
21.02.2018
Kuluttajana sama tarve, mutta miten kohdeltiinkaan asiakkaana
Blogi
-
19.02.2018
Alkoholilain vaikutuksista voidaan tehdä jo alustavia arvioita. IV-olutkorin hinta on laskenut hieman vajaat 30 prosenttia. IV-oluen markkinaosuus päivittäistavarakaupan olutmyynnistä on noin 10 prosenttia. Oluiden kokonaismyynti lienee kasvanut alle viisi prosenttia.
Alkon kokonaismyynti litroissa mitattuna on laskenut 7,5 prosenttia. Lonkeroiden myynti on laskenut 40 prosenttia, viinien vajaat viisi prosenttia ja viinojen kolme prosenttia.
Markkinatutkijana on syytä jo tässä vaiheessa olla… -
Tiedosta
-
13.02.2018
Valehteleeko vastaaja?
Blogi
-
12.02.2018
Ennakoivalla analytiikalla arvataan muutakin kuin pressavaalin prosentit tai nelosoluen markkinaosuus.
Viime kuukaudet ja vuodet ovat olleet mukavaa aikaa tutkimustalolle. Uutta virtaa tekemiseen on syntynyt datan ja analytiikan murtautumisesta yritysten arkeen. Tutkimusasiantuntijat voivat hyödyntää tilasto- ja mallinnusosaamistaan monenlaisissa käyttötarkoituksissa. Aiemmin tekeminen on estynyt datan puutteeseen, nyt dataa on yhtäkkiä kaikki paikat kukkuroillaan.
Taloustutkimuksessa mallin… -
Tiedosta
-
05.02.2018
Vuoden alusta voimaan tulleen Aktiivimallin sanotaan kyykyttävän työttömiä. Jopa siinä määrin, että SAK päätti laittaa maan melkein polvilleen yhdeksi päiväksi. Ketä varten lakkoiltiin? Työllistävien yritysten tilannetta mielenilmaus ei ainakaan parantanut.
Mutta meilläpä on tarjota työtä etsiville siistiä sisätyötä. Esimerkiksi 18 tunniksi 65 vuorokauden aikana. Kaikki tunnit otetaan eli voi tehdä enemmänkin. Ja voi tulla uudestaan seuraavan 65 vuorokauden aikana. On paljon työtehtäviä, joita… -
Tiedosta
-
31.01.2018
Voiko hyvää vielä parantaa?
Blogi
-
29.01.2018
Taidolla ja tuurilla
Blogi
-
29.01.2018
Muuta Turkuun!
Blogi
-
24.01.2018
Vastuullinen kuluttaminen on vaikeaa – yritys, ota koppi!
Blogi
-
27.12.2017
Rautalanka-ajatuksia kansalaisen tietosuojasta
Blogi
-
04.12.2017
Tutkien työtä Suomeen
Blogi
-
25.09.2017
Tämä ei ole ohje, siitä miten pääsee miljonääriksi 25-vuotiaana. Mutta kelpaa ohjeeksi yrityksille, jotka haluavat tehdä parempaa tulosta iästä riippumatta.
Miten tiedolla rikastutaan? No tietenkin rikastamalla tietoa. Kuulostaa kompalta mutta ei ole sitä. Perinteisesti yritykset ovat käyttäneet hyväkseen tietoa päätöksenteossaan, kuten vaikkapa markkinatutkimustietoa, irrallisena muuttujana. Sekin on hyvä, mutta vaatii päätöksentekijältä hyvää kokonaiskuvan hallintaa, koska tutkimustieto on t… -
Tiedosta
-
18.09.2017
Suomesta muutti Ruotsiin noin 200.000 parhaassa työiässä olevaa henkilöä 1970-luvun alussa. Ruotsin elintaso (BKT/väestö) oli tuolloin 30 prosenttia Suomen elintasoa korkeampi. 1990-luvun loppuun mennessä Suomi oli kuronut kiinni Ruotsin elintasoeron. Vielä 2008 Suomen BKT/väestö oli samalla tasolla kuin Ruotsin.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana Suomen ja Ruotsin talouskehitykset ovat kulkeneet eri latuja. Suomen talouskehitys on polkenut paikallaan. Ruotsin BKT/väestö on kasvanut noin 20 pros… -
Tiedosta
-
11.09.2017
Automaailman kuumimpia trendejä on niin sanottujen crossover-mallien yleistyminen. Crossover on pienehkö katumaasturi, joka on saanut vaikutteita niin tila-autoista kuin varsinaisista maastoautoistakin.
Crossover-buumin aloitti vuonna 2006 Nissan Qashqai, joka on nykyäänkin Suomen myydyimpiä automalleja. Lähes kaikki suuret valmistajat ovat sittemmin tuoneet omia mallejaan tähän segmenttiin: on Volvo XC60:tä, Toyota Rav 4:ää ja Volkswagen Tiguania, vain muutamia mainitakseni.
Markkinatutkijoi… -
Tiedosta
-
04.09.2017
Onko verkkokäyttäytyminen todellista käyttäytymistä? Vai onko se ristiriidassa sen kanssa, miten äänestetään lompakolla? Mitä verkkokäyttäytymisestä voidaan päätellä? Ikuinen dilemma. Verkkokäyttäytyminen on toki todellista….verkkokäyttäytymistä. Verkossakin kuuluu äänekkäimpien ja kiihkeimpien ääni. Entä se suuri hiljainen enemmistö, joka ostaa kuten ennenkin tai vain säätää käyttäytymistään?
Jos uskoisimme verkkokeskusteluja, olisi kasvisruuan menekki räjähtänyt katosta läpi. Lihan ostaminen/c… -
Tiedosta
-
29.08.2017
Digitalisaatio ja Mothership of maalaisjärki
Blogi
-
31.07.2017
Arkielämä on muutaman viime vuoden aikana muuttunut perusteellisesti, kun lähes jokaisella on älypuhelin. Koko maailma tuntuu siirtyneen pieneen taskutietokoneeseen.
Kosketusnäytöllinen älypuhelin on kiistatta erittäin kätevä laite, joka helpottaa elämää monella tavalla. Esimerkiksi pienen alkukriittisyyden jälkeen olen innokkaasti ottanut käyttöön pankin tunnuslukusovelluksen, ja satelliittipaikannukseen perustuva karttapalvelu säästi minulta monet harhailut kesäloman automatkalla Euroopassa.… -
Tiedosta
-
24.07.2017
Entisen perusporvarihallituksen, en tiedä miksi sitä nyt pitäisi kutsua, taival on ollut selviytymistä pompusta toiseen. Matka jatkuu; pompusta selvitään aina nippa nappa kuivin jaloin. Soutaminen ja huopaaminen (= huono valmistelu) on näkynyt kannatusluvuissa pitkin matkaa, mutta erityisesti nyt heinäkuussa luvut on hallitukselle murheelliset. Jokaisella hallituspuolueella on ollut omat ongelmansa, mutta yhteinen ongelma on, että sote-uudistus ei nyt vain etene.
Kokoomus ja Keskusta ovat hirttä… -
Tiedosta
-
17.07.2017
Taloustutkimus ja Digita voivat kohta kertoa mediasuunnittelijalle kaiken tarpeellisen lumilautailevien skodatalouksien televisionkatselusta. Ja jos skodataloudet eivät ole relevantti ryhmä, niin voidaan hakea myös esimerkiksi uuden pesukoneen hankintaa suunnittelevat eteläsuomalaiset.
Missä ja milloin kannattaa mainostaa, jotta viesti tavoittaa omalle yritykselle tärkeimmät henkilöt? Aika monen tuhannen taalan kysymys, johon vastaamiseksi käytetään paljon resursseja. Kehittynyt teknologia ja… -
Tiedosta
-
10.07.2017
Sipilän hallitus kokoontuu syyskuun alussa päättämään valtion vuoden 2018 talousarviosta. Kysymyksessä on tämän hallituskauden viimeinen talousarvio, jossa voidaan tehdä merkittäviä rakenteellisia muutoksia verotukseen. Vuoden 2019 talousarvio tulee tälläkin hallituskaudella olemaan vaalibudjetti, jossa kansalaisille luvataan mahdollisimman paljon kivoja asioita.
Valtiovarainministeriön verovalmisteluissa jo useiden vuosien aikana on ollut esillä alennettujen verokantojen korottaminen yleisen ar… -
Tiedosta
-
03.07.2017
Kirjoitin alkuvuodesta Taloustutkimuksen alkutaipaleesta digitalisaation saralla ja niistä keinoista, joilla lähdimme haastetta taklaamaan. Arvelin myös, että uusia resursseja tullaan rekrytoimaan ja niin on myös käynyt. Mutta on käynyt muutakin.
Toimialamme on murroksessa, joten digitalisaatio on meille avainkysymys. Olemme tiedon tuottamisen ja jalostamisen liiketoiminnassa, yksi kokeneimpia toimijoita Suomessa. Tiedon merkityksen kasvaminen maailmassa ei voi oikeasti olla kuin hyvä asia meil… -
Tiedosta
-
22.06.2017
Mitä jos autottomuudesta tulee megatrendi?
Blogi
-
13.06.2017
Mielipidetutkija Sherlock Holmesina – tapaus Halla-aho
Blogi
-
05.06.2017
Gallup-pöhinää
Blogi
-
24.04.2017
Kuntavaalien tulos sen vahvisti: Suomessa ei ole kovinkaan paljon kannatuspohjaa kansallismieliselle populistipuolueelle. Perussuomalaisten mahalasku johtuu pohjimmiltaan siitä, että enemmistö suomalaisista on asenteiltaan melko liberaaleja – ainakin ne, jotka äänestävät.
Myös yleinen koulutustaso on Suomessa kansainvälisesti vertailtuna korkea, mikä vähentää populismin houkuttelevuutta. Hallitusvastuu ja suomalainen konsensus ovat syleilleet perussuomalaiset henkihieveriin.
Perussuomalaisten… -
Tiedosta
-
18.04.2017
Vastaus on helppo, jos asiaa kysytään kansalaisilta. Taloustutkimus listasi kansalaisten arvioitavaksi verotuksen keskeisiä ”verovapauksia”. Toisin kuin poliittinen keskustelu antaa ymmärtää, listaamattomien yritysten osinkovero ei ole kansalaisten mielestä keskeinen ongelma.
Kansalaisten mielestä (noin 1 000 kansalaisen puhelinhaastattelu) ammattiliittojen ja säätiöiden saamien osinko- ja pääomatulojen verovapautta tulisi pienentää. Viidenneksen mielestä ammattiliittojen osinko- ja pääomatuloj… -
Tiedosta
-
10.04.2017
Tätä kirjoitettaessa (7.4.) kuntavaalit ovat edessä. Nyt jo tiedetään, miten vaaleissa kävi. Sitä, miten hyvin kannatusmittaukset onnistuivat, ei kuitenkaan voi päätellä vaalituloksesta oli mittaustulos lähellä vaalitulosta tai ei. Ennen näitä Kuntavaaleja mittaukset ovat saaneet poikkeuksellisen paljon huomiota. Syitä on kaksi: kolmen suuren tasainen tilanne ja Helsingin pormestarivaalit.
Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että jos viimeinen mittaus poikkeaa vähänkin vaalituloksesta, ovat gal… -
Tiedosta
-
03.04.2017
Aloitin nykyisen urani 90-luvun lopulla koeasiakkaana niin pörssiyritysten puhelinpalveluille kuin mm. kodinkoneliikeketjujen myymälöissä. Tuo aika opetti paljon palvelun laadun merkityksestä, myyjien kouluttamisen tärkeydestä, hyvien myyntimiesten ominaisuuksista, ja siitä miten eri tasoilla yritykset olivat niin asiakaspalvelussa kuin myynnin tekemisessä. Mutta hieman masentavaa kyllä, paljoakaan ei ole niistä ajoista muuttunut. Antakaa kun jaan viimeisimmän asiakaskokemukseni yhden Suomen tunn… -
Tiedosta
-
13.03.2017
Mikä tekee brändistä oikeasti kiinnostavan?
Blogi
-
27.02.2017
Vastaus on helppo, jos kriteerinä pidetään puolueiden, virkamiesten ja tutkijoiden säännöllistä ja loputonta vatkausta siitä, pitäisikö veroa kiristää vai laskea. Vastaus on kiistatta listaamattomien yrittäjien osinkovero.
Ajankohtainen esimerkki löytyy muutaman viikon takaa. Valtiovarainministeriön verotyöryhmä ehdotti yrittäjien osinkoverotuksen kiristämistä. Koska moottoripyörä- ja venevero ei toteudu, perussuomalaiset tarttuivat osinkoveroon. Valtiovarainministeri kiirehti korostamaan, ettei… -
Tiedosta
-
20.02.2017
Digitalisaatiosta puhutaan paljon, mutta osalle se on vielä jonkinmoinen tuntematon, jopa pelottava mörkö. Yleensä monet uudet jutut ymmärtää parhaiten käytännön esimerkkien kautta. Siksi ajattelin kertoa nyt oman tarinamme, miten Taloustutkimus lähti taklaamaan digitalisaatiota. Ehkä tämä on myös kannuste jollekin muulle jakaa oman tarinansa.
Markkinatutkimustoimiala on ollut kurjimuksessa jo pitkään samalla kun Suomen talous on kyntänyt taantumassa. Jotain oli tehtävä ja oli selvää, että myös… -
Tiedosta
-
13.02.2017
Yhdysvalloissa julkistetaan lähes päivittäin ns. Job Approval -mittauksia istuvasta presidentistä. Gallup Daily -mittaukset alkoivat 22.1., jolloin Donald Trumpin toimet hyväksyvien (approve) ja ei-hyväksyvien (disapprove) osuudet olivat samat 45 %. Kolme viikkoa myöhemmin 8.2. käyrät ovat jo eriytyneet: approve 43 % ja disapprove 52 %.
Rasmussen Reports -gallupin aivan samaan aikaan 2.–8.2. tekemässä mittauksessa luvut ovat päinvastoin: approve 53 % ja disapprove 47 %. Jos meillä johtavien mitt… -
Tiedosta
-
06.02.2017
Luin aamupäivällä suomalaisten toimittajien antamia palautteita non-profit -organisaatioille eli eri järjestöille, viranomaisille, liitoille ym., joille on tärkeää saada äänensä kuuluville mediassa.
Palautteet kuuluvat Taloustutkimuksen Suomessa toteuttamaan Aalund PR Barometer, public tutkimukseen. Toimittajia pyydettiin tutkimuksen alussa kertomaan organisaatiosta, jonka he katsoivat onnistuneen erityisen hyvin mediayhteistyössä. Palautteiden perusteella voi todeta, että eipä ole kovin hämärä… -
Tiedosta
-
27.12.2016
Digitalisaatio muuttaa maailmaa, siitä ei voi olla eri mieltä. Lapsemme tekevät eri asioita kuin me teimme heidän iässään. Kehitystä on turha kauhistella tai jarruttaa – pitää vain luottaa siihen, että uudet sukupolvet ovat edeltäjiään viisaampia. Mutta myös me vanhemmat voimme oppia uutta ja omaksua uutta digitaalista maailmaa, esimerkiksi mobiilipelaamisen kautta. Ja ehkä kaikki ei olekaan siellä niin kovin erilaista.
Pelaan itse tabletilla erästä mobiilipeliä, jossa on toisiaan vastaan tais… -
Tiedosta
-
19.12.2016
Minulle oli yllätys, että Tavastia-klubin ja Musiikkitalon liiketoiminta on lähes yhtä suurta. Tavastia-klubin liikevaihto on hieman yli kahdeksan miljoonaa euroa ja Musiikkitalon hieman alle.
Minulle ei ollut yllätys, että Tavastia-klubin liiketoiminta on kannattavaa ja Musiikkitalon kannattamatonta. Tavastia-klubia pyörittävän Helsingin Rock & Roll Oy:n liiketulos suhteessa liikevaihtoon on neljä prosenttia. Musiikkitalo on tehnyt tappiota lähes kaksi miljoonaa vuosittain.
Jostain minul… -
Tiedosta
-
05.12.2016
Meillä on täällä hyvin asiat. Puolueet antavat vaalilupauksia, joita sentään (ainakin näennäisesti) pyrkivät toteuttamaan. Aina eivät lupaukset toteudu ja siitä seuraa äänestäjien tuomio. Kotimaastakin löytyy pari esimerkkiä. Kuka muistaa Kokoomuksen Sari Sairaanhoitajan? Toinen esimerkki löytyy lähimenneisyydestä. Perussuomalaiset onnistuivat vaaleissa ja saivat hallitukseen johtaneen vaalituloksen. Mutta sittemmin on tullut kannattajien tuomio. Vaalitavoitteissa on tehty kompromisseja ja kannat… -
Tiedosta
-
28.11.2016
Teemmekö päätöksemme tiedolla vai tunteella, laskemmeko päätöstemme taloudelliset vaikutukset, ja laskemmeko ne oikein?
Ajankohtaisten asioiden taloudellinen vaikuttavuus on nykyään lähes päivittäin tapetilla. Puhutaan alkoholiverosta, Guggenheimista, Tampereen ratikoista, sotesta, kikystä, brexitistä ja niiden taloudellisista vaikutuksista. Nämä ovat kaikki yhteiskunnallisia hankkeita, mutta myös yrityksissä tehdään jatkuvasti päätöksiä, joilla on taloudellisia vaikutuksia yrityksen ja niiden… -
Tiedosta
-
22.11.2016
Kuntainfra on monissa kaupungeissa rakennettu pääosin 1950–1970-luvuilla. Kuntainfra vaatii korjaamista. Kuntainfran korjausvelan arvo on noin 2,5 miljardia euroa (ROTI raportti 2015). Helsingin kuntainfran korjausvelaksi arvioidaan 1.600 euroa asukasta kohden.
Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä saadaan säästöjä kuntainfran perusparantamis-, ylläpito- ja rakentamiskustannuksiin. Säästöpotentiaali syntyy pääoman, eli koneiden ja laitteiden, nykyistä tehokkaammasta käytöstä. Yksityisten… -
Tiedosta
-
14.11.2016
Yhdysvaltojen viimeviikkoisista presidentinvaaleista on jo ehditty sanoa melkein kaikki mahdollinen, ja mielipidetutkimusten rooliakin on pohdittu tavallista ponnekkaammin. Vaikka aihe alkaa olla loppuun kaluttu, gallupeista on paikallaan tehdä vielä pieni yhteenveto.
Taloustutkimus ei tehnyt yhtään kyselytutkimusta tai vaaliennustetta Yhdysvaltojen vaaleista, mutta vaalit tarjoavat hyvän tilaisuuden tarkastella mielipidetutkimusten otantaa ja menetelmiä kriittisesti myös Atlantin tällä puolen.… -
Tiedosta
-
07.11.2016
Suurin osa maailmasta yrittää päästä selvyyteen siitä, mitä big data on ja miten sitä voi hyödyntää oman liiketoiminnan parantamiseen. Big datan läsnäolo voi myös halvaannuttaa yrityksen tai organisaation päätöksenteon. Tähän on löydetty kolme syytä. Ensiksi epäily datan luotettavuudesta, jolloin dataa ei uskalleta hyödyntää. Toiseksi tiedon hyödyntäjä voi mennä sekaisin kaikesta tiedon paljoudesta, ja se olennaisin tieto jää käyttämättä. Kolmanneksi olennainen tieto voi jäädä hyödyntämättä myös… -
Tiedosta
-
02.11.2016
Suuri kaupan keskusliike lanseerasi vajaat pari vuotta sitten suomen kieleen uuden sanan, halpuuttamisen. Hieman samassa hengessä voisi nyt tuoda markkinoinnin maailmaan käsitteen, joka mielestäni kuvaa hyvin nykyaikaa: homouttaminen.
Latinan sana homo tarkoittaa ihmistä ja kreikan homos samaa tai samanlaista, esimerkiksi sanassa homogeeninen.
Kärjistetysti sanottuna: kun ennen tehtiin selvästi äijille ja muijille suunnattuja tuotteita ja mainoksia, nykyajassa menestymiseen tarvitaan pikemmin… -
Tiedosta
-
24.10.2016
Arvostettu talousnobelisti Bengt Holmström on arvostellut Sipilän hallitusta korkeakoululeikkauksista. Hallitus näyttäisi osin kuunnelleen nobelistin arvostelua. Korkeakouluja on tarkoitus pääomittaa 100 miljoonalla eurolla. Hallitusohjelmassa esitettiin korkeakoulujen pääomittamista 50 miljoonalla eurolla. Yliopistojen vuosittaista perusrahoitusta ollaan kuitenkin leikkaamassa 75 miljoonalla eurolla.
Hallitus perustelee yliopistoleikkauksia rahapulalla. Valtion verotulot eivät riitä menojen ka… -
Tiedosta
-
17.10.2016
Viime kuussa julkaistun pk-barometrin tulokset olisivat ansainneet enemmän hehkutusta mediassa.
Turun telakalta kantautui tällä viikolla upeita tilausuutisia. Uutiset otettiin medioissa innolla vastaan, ja asia jäi harvalta huomioimatta.
Myös suomalaiselta pk-yrityssektorilta on kuultu erittäin hyviä uutisia. Pk-yrityksistämme 43 prosenttia uskoo suhdanteiden nousevan seuraavan vuoden aikana ja vain 12 % ennakoi heikkenemistä. Suhdanteiden kasvua odottavien yritysten määrä on kasvanut kolmannek… -
Tiedosta
-
10.10.2016
Perjantaina 7.10. julkaistiin uudet puoluekannatusluvut, jossa Perussuomalaisten kannatus oli nousussa. Eduskuntavaalikannatuksesta 2015 on edelleen sulanut lähes puolet. PS:n kansanedustaja Arja Juvonen hämmästeli saman aamun YLEn Ykkösaamu-lähetyksessä, että miten mittaukset voivat näyttää tuollaista lukemaa, vaikka hän toreilla ja turuilla saa yksinomaan myönteistä palautetta Perussuomalaisten hallitustaipaleesta. No tässäpä vinkki Juvoselle: Totta kai se palaute puolueen omissa tapahtumissa,… -
Tiedosta
-
26.09.2016
Useiden rahoitusmarkkinoiden ammattilaisten ja ekonomistien puheenvuoroissa esiintyy väite, ettei yritysrahoituksen saatavuus ole Suomessa este investoinneille ja innovaatioille. Heidän näkemyksen mukaan kaikki hyvät hankkeet saavat kyllä rahoitusta. Se, etteivät yritykset riittävästi investoi ja innovoi, johtuu hyvien ideoiden puutteesta, ei rahoituksen saatavuudesta.
Monien yrittäjien puheenvuoroista saa toisenlaisen käsityksen. Vaikka lainojen korkotaso on nykyisin kohtuullisen alhainen, muu… -
Tiedosta
-
19.09.2016
Suomessa tekee tänä päivänä lähestulkoon ammatillisen itsemurhan, jos ilmoittaa kannattavansa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ehdolla olevaa Donald Trumpia tai edes ymmärtävänsä joitakin hänen poliittisia linjauksiaan. Niin valtavasti vastustusta Trump täällä herättää.
Taloustutkimus on täysin epäpoliittinen tutkimusyritys, emmekä ota kantaa politiikkaan, edes ulkomaiden politiikkaan. Markkinointi-ihmisen näkökulmasta tapaus Trump on kuitenkin äärimmäisen kiinnostava.
Pitkässä esivaalitaisto… -
Tiedosta
-
06.09.2016
Yrityksen tärkein media on sen oma media. Miksi? Koska lähes yhdeksän kymmenestä nykyisestä ja potentiaalisesta asiakkaasta etsii tietoa yritysten tuotteista, palveluista ja niiden hinnoista netin hakukoneilla, kertoo tuore Mediankäyttötutkimus 2016. -
Tiedosta
-
29.08.2016
Teknologiateollisuus ja Suomen Yrittäjät kannattavat yhteisöveron investointi- ja toimintavarausta (KL 24.8.2016). Järjestöjen mielestä varaukset lisäisivät investointeja ja parantaisivat työllisyyttä. Sen arvioimiseksi, mitkä yritykset hyötyvät varauksista ja miten varaukset vaikuttavat kansantalouteen, on tarkasteltava yritysten osingonjakoa. -
Tiedosta
-
25.08.2016
Julkisessa keskustelussa, varsinkin politiikassa, käytetään usein hyviltä kalskahtavia käsitteitä, joita kuitenkin harvoin määritellään tai analysoidaan, mitä ne pitävät sisällään.
Yksi tällainen suomalaisia liikuttava käsite on työmoraali . Varmasti useimpien mielestä työmoraali on hieno juttu ja siitä on kiinni monen asian onnistuminen. Yleisen käsityksen mukaan suomalaisilla on (ollut) muihin kansoihin verrattuna kova työmoraali.
Viime vuosina Suomen taloustilanteen heikentyminen on nostanu… -
Tiedosta
-
15.08.2016
Tänä vuonna ei toimiteta valtiollisia vaaleja, mutta seuraavina vuosina ei ole vaaleista pulaa. Ongelmana vain on, että vaalit uhkaavat pahasti näivettyä. Ensimmäisenä tulevat kuntavaalit huhtikuussa 2017. Ajankohdan muutos syksystä kevääseen on perusteltu, sillä nyt uudet valtuutetut pääsevät valmistelemaan tuoreeltaan seuraavan vuoden 2018 oman kunnan budjettia. Mutta SOTEn myötä se rahamäärä, mistä päätetään, pienenee oleellisesti. Esimerkiksi Vantaan kaupungin vuoden 2016 budjettikehyksessä k… -
Tiedosta
-
27.07.2016
Taloustutkimus teki Keskuskauppakamarin ja Bayerin toimeksiannosta kyselyn suomalaisten suuryritysten talousnäkymistä seuraavalle viidelle vuodelle. Yksi viidestä yrityksestä arvioi liikevaihtonsa kasvavan vuodessa keskimäärin yli viisi prosenttia viiden vuoden aikana. Kaksi viidestä arvioi keskimäärisen liikevaihdon kasvun olevan kahdesta viiteen prosenttiin. Kolmannes yrityksistä arvioi liikevaihdon pysyvän nykytasolla seuraavat viisi vuotta.
Suurten yritysten keskimääräinen liikevaihdon nimel… -
Tiedosta
-
11.07.2016
Taloustutkimuksen yhteistyöverkosto WIN Gallup toteutti vuoden vaihteessa The End of Year Survey -mielipidetutkimuksen, johon vastasi 1000 henkilöä 69 maasta. Kyselyn yhteydessä kerätty aineisto työässäviihtymisestä ja työpaikan vaihtamisesta on erittäin mielenkiintoista suomalaisittain. -
Tiedosta
-
01.07.2016
Tällä kertaa kirjoittajana on vieraskynä, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen, joka on erikoistunut poliittisiin mielipidetutkimuksiin.
Iso-Britannian EU-eroa koskeva kansanäänestys ratkesi juhannusaattona varsin täpärästi: niukka enemmistö, 52 prosenttia, päätyi kannattamaan maan eroa unionista.
Demokratiassa kansan tahto on kaiken perusta, eikä kansanäänestyksen tulosta sinänsä ole syytä kyseenalaistaa. Mutta mielipidetutkimusten tulkinnassa on y… -
Tiedosta
-
22.06.2016
Irlannissa tehtyjen kansanäänestysten (mm. avioliittolain muuttamisesta) perusteella on pystytty tarkentamaan kyselyihin pohjautuvia ennusteita. RED C ennustaa 53–54 % Remain-osuutta. -
Tiedosta
-
21.06.2016
Joukkouttamiseen perustuvan markkinatutkimuksen on sanottu yleistyvän maailmalla (HS 20.6.). Monet tahot, muun muassa verkkokaupat, tarjoavat omia alustojaan kyselyihin vastaamiseen luvaten vastaajille lahjakortteja tai muita korvauksia. Saadaanko joukkouttamalla luotettavaa markkinatietoa? Joukkouttaminen voi toimia mainiosti esimerkiksi silloin, kun kerätään kuluttajilta signaaleja tai impulsseja tuotekehitykseen. Samoin se sopii mainiosti erilaisiin kilpailuihin, joissa sen yhden idean laatu r… -
Tiedosta
-
16.06.2016
”Suomi on noussut ykköseksi vertailussa, jossa mitataan 22 maan digitaalisuuden astetta. Tämä merkitsee sitä, että Suomessa on vertailumaiden parhaat edellytykset hyödyntää digitaalisuutta. Eri asia on, tehdäänkö näin.” –YLE Uutiset -
Tiedosta
-
06.06.2016
Eri ministeriöiden yhteistyönä, valtiovarainministeriön vetämänä, on käynnissä hanke kansallisen tulorekisterin perustamisesta. Yritysten näkökulmasta tulorekisteri tarkoittaa sitä, että nykyinen vuosi-ilmoitus muutetaan kuukausi-ilmoitukseksi.
Tulorekisteriin on tarkoitus kerätä yrityksiltä kuukausittain tietoa henkilöstömenoista siten eriteltynä, että eri viranomaiset voisivat kerätä tulorekisteristä tarvitsemansa tiedot. Yritysten pitää toimittaa tulorekisterin tarvitsemat tiedot kuukausitta… -
Tiedosta
-
30.05.2016
Voit määritellä pian asiakkaasi uudestaan. Ja uudestaan. Sillä ihmisen muutosvauhti kiihtyy. Teknologiakehitys ei tässä kehityksessä ole oikeastaan se pointti, enemmänkin mahdollistaja. Varsinainen pointti on muutos ihmisten käyttäytymisessä. Tämä muutos tulee määrittämään tekemisiämme enemmän kuin teknologia. -
Tiedosta
-
23.05.2016
Britanniassa politiikan kesä pyörii 23.6. järjestettävän Brexit-kansanäänestyksen ympärillä. Ja sehän on herkullinen aihe myös pollaukselle. Tulokset vaihtelevat keskenään tavalla, joka ei Suomessa ole tavanomaista. Eri kansaryhmien keskuudessa eri tahtiin tapahtuva digitalisoituminen altistaa isoille eroille eri tiedonkeruumenetelmien kesken. Luontainen vastaamiskanava vaihtelee ihmisryhmittäin merkittävästi ja tämä on haaste mielipidemittauksille. Näin varsinkin yhteiskunnissa, joissa ihmisten… -
Tiedosta
-
18.05.2016
Heti kun talouden epävarmuus helpottaa ja nuorten työllisyysnäkymät paranevat, asuntojen hinnat lähtevät reippaaseen kasvuun pääkaupunkiseudulla. Samanaikaisesti muuttoliike Helsingistä Espooseen, Vantaalle ja pienempiin kehyskuntiin palautuu 2000-luvun alun tasolle.
Ennusteeni perustuu asuntomarkkinoiden kehitykseen eri suhdannetilanteissa. Kun kansantalous kasvaa ja työllisyys paranee, erityisesti nuorten uskallus ostaa asuntoja lisääntyy. Nykyisessä taloustilanteessa nuorten asunto-olot eivä… -
Tiedosta
-
09.05.2016
Helsingin ulosmenoteille suunnitellaan kaupunkibulevardeja (Helsingin kaupunginsuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvityksiä 2014:25). Työmatkaruuhkia pyritään ehkäisemään tietullien käyttöönotolla ja vajaan viiden miljardin euron joukkoliikenneinfran rakentamisella. Näillä toimenpiteillä tavoitellaan henkilöautokannan supistumista nykyisestä 10–30 prosentilla pääkaupunkiseudulla.
Aalto-yliopiston dosentti Anssi Joutsiniemi (HS 1.5.2016) epäilee, etteivät työmatkalaiset tule vaihtamaan… -
Tiedosta
-
03.05.2016
Ympäri Suomea tehtäville henkilökohtaisille haastatteluille riittäisi kysyntää, mutta haastattelijakapasiteettimme natisee liitoksissaan. -
Tiedosta
-
25.04.2016
Nyt kun hallituksen kilpailukykysopimuksen neuvottelut ovat kulissien takana käynnistymässä, on hallitus tarjonnut muita profiloitumisen aineita. Yle yritti tuoda omat ainekset poliittiseen profiloitumiseen paljastamalla Panama-paperit.
Panamapommi uhkaa jäädä suutariksi, jos ainoa seuraus on Keke Rosbergin raha-asiat ja muutaman vasemmistotaustaisen asiakassuhteen loppu. B. Wahlroosia varmasti harmittaa, kun vasemmistoliiton tilit jäävät tulematta. Siinä oli yksi pelin paikka ja sen SDP, Vas. j… -
Tiedosta
-
18.04.2016
Natiivimainonta on raikkaan kaupallista, suorempaa kaupantekoa. Ja siitähän mainostajat ja myyjät tykkäävät. -
Tiedosta
-
11.04.2016
Raide-Jokerilla on kaksi vastustamatonta etua: sijainti pääkaupunkiseudulla ja raidehanke. Näillä argumenteilla voidaan kumota monia hankearvioinnin taloudellisia vaikutuslaskelmia. Tiehankkeille tuskin olisi tullut valtion rahoitusta vastaavilla taloudellisilla tunnusluvuilla. -
Tiedosta
-
04.04.2016
Ammunko tässä omaan jalkaani, kun nostan esille tutkimusyhteisöihin kohdistuvan kritiikin? Mielestäni en, koska asiakaskunnan valistaminen on meidän ammattitutkijoiden velvollisuus ja etuoikeus. -
Tiedosta
-
29.03.2016
Elämme aikaa, jossa tietoa tulvii tai on saatavissa joka puolelta. Ongelma on sen jäsentäminen ja hyödyntäminen, ei määrä. Tai oikeastaan määrä on ongelma, koska sitä voi olla liikaa. Big data -analytiikka on myös Markkinatutkimusyritysten liiton Markkinatutkimusaikeet 2016 -raportin mukaan tutkimusmenetelmä, jonka käyttö kasvaa lähitulevaisuudessa eniten. Usein big datasta puhutaan ikään kuin se korvaisi kokonaan tai ainakin osittain kyselytutkimukset. Joiltain osin korvaakin, mutta kvalitatiivi… -
Tiedosta
-
21.03.2016
Suomalaiset yritykset eivät myy haluamiani tuotteita. Ja olen sentään vaan keski-ikäinen perisuomalainen karvainen äijä. Mutta ei siltikään. Eivät myy. -
Tiedosta
-
14.03.2016
Taloustutkimus tutki viidessä Euroopan maassa ulkomaan matkoja säännöllisesti tekeville henkilöille kohdistetuilla markkinatutkimuksilla Guggenheim Helsinki -museon vaikutusta Helsingin matkailupotentiaaliin. Otoskoko oli yhteensä 2.000 henkilöä.
Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia kyselyyn vastanneista eurooppalaisista arvioi Guggenheim Helsinki -museon lisäävän Helsingin houkuttelevuutta matkakohteena. Jos matkailu lisääntyisi tutkimuksen kohdejoukon aikomusten mukaisesti, pääkaupunkiseudun matk… -
Tiedosta
-
09.03.2016
Etnografinen tutkimus on tutkimusstrategia, jonka tavoitteena on kuvata ja selittää ihmisten toimintaa heidän ympäristössään tai ryhmän jäsenten tulkintoja ja käsityksiä ympäristöstään ja toiminnastaan. Olen itse ns. peruskvantitutkija, mutta olen pyrkinyt harjoittelemaan etnografista tutkimusta mm. havainnoimalla ajan kuluksi eri kansallisuuksien käyttäytymistä lentokentillä. Muun muassa matkalaukkujen noutaminen on todella herkullinen tutkimusasetelma.
Jollain lentokentillä matkalaukkujen odo… -
Tiedosta
-
29.02.2016
Myynti on jotain mitä yrityksellä ei ole koskaan tarpeeksi, mutta joka tuntuu olevan synnynnäisesti vaikeaa useimmalle suomalaiselle, ja jota ei juurikaan arvosteta ammattina. Lisäksi myyntiä mystifioidaan systemaattisesti. Oikeastaan jopa teollisesti. -
Tiedosta
-
23.02.2016
Helsingin Sanomissa 21.2. laitettiin ministerit paremmuusjärjestykseen hallituksen ensimmäisen vajaan vuoden perusteella. Porukan tähdeksi rankattiin Petteri Orpo peräti ysillä. Orpolla on ollut hyvä tilaisuus loistaa turvapaikanhakijakriisin hoidon osuessa hänen vahtivuorolleen. Ja hyvin mies, jonka on sanottu olevan Kokoomuksen todellinen johtaja, on selviytynyt. Muiden kokoomusministerien arvosanat olivat 6, 7 ja 7. Puolueen puheenjohtajan arvosana oli ministeriryhmän huonoin.
Perussuomalais… -
Tiedosta
-
15.02.2016
Nyt kun Sipilän hallitus uudistaa alkoholipolitiikkaa, kannustan hallitusta pohtimaan – vielä kerran – nelosoluiden ja vastaavan vahvuisten siidereiden vähittäismyynnin vapauttamista päivittäistavarakauppoihin. Samassa yhteydessä voisi pohtia näiden juomien alkoholinveron nostoa.
Alkoholijuomien vähittäiskulutus on riippuvaista kolmesta tekijästä: kuluttajien ostovoimasta, alkoholijuomien hinnasta ja niiden saatavuudesta. Kahteen jälkimmäiseen voidaan alkoholipolitiikalla vaikuttaa.
Koska päivi… -
Tiedosta
-
08.02.2016
Erilaisiin nettitutkimuksiin käytettiin vuonna 2014 globaalisti yli 12 miljardia dollaria. Nettitutkimusten markkinaosuus oli ESOMARin mukaan 28 %. Jos tarkastellaan vastausmääriä, voidaan todeta netillä kerättävän maailmanlaajuisesti yli puolet kaikesta markkinatutkimusdatasta. Suomessa kolmasosa tutkimusliikevaihdosta kanavoituu nettiin.
Alkuvuonna Suomen tiedotusvälineet ovat uutisoineet mielenkiintoisia tutkimustuloksia Guggenheim-hankkeesta, poliittisista voimasuhteista, suomalaisesta työst… -
Tiedosta
-
01.02.2016
Tänään ne alkavat. Yhdysvaltojen presidentinvaalin esivaalit. Ensimmäiset esivaalit Iowassa ja New Hampshiressa näyttävät suuntaa, mihin esivaalit kääntyvät. Vaikka Donald Trump näyttäisikin olevan republikaanien kisassa selvässä johdossa, ennakoidaan kilvasta tasaista. Matka on pitkä, esivaalirumba kestää kesäkuun puoliväliin; viimeisenä on pääkaupunki eli District of Columbia.
Valtakunnallisissa kannatusmittauksissa ovat Trumpin epäpoliittiset otteet ja hiuslippa saaneet vastakaikua. Perustele… -
Tiedosta
-
25.01.2016
Todelliset menestyjät, alasta riippumatta, tuntuvat elävän työstään, omaavan vahvan näkemyksen tekemisestään, olevan aitoja, ja kehittyneen parhaiksi omilla aloillaan. Helpointa on ajatella näin taiteilijoista ja muusikoista, vaikkapa äskettäin edesmenneestä Lemmystä (RIP), mutta myös yhtälailla vaikka Applen tai Facebookin perustajista. Jos ajatellaan näitä liike-elämän menestyjiä, mistä heidän menestystä synnyttävä kuluttajaymmärryksensä kumpuaa? -
Tiedosta