30 vuotta sitten elettiin 1970-lukua

21.09.2020

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi kolmekymmentä vuotta. Siis mitä? Sehän tapahtui vuonna 1991 eli ihan äskettäin. Kun ajattelen aikaa 30 vuotta taaksepäin, ajattelen 70-lukua. Blade Runner -tieteiselokuvan synkän visionäärisissä tulevaisuusnäkymissä oli käsittämättömän kaukaiselta tuntuva ja ah, niin scifimäiseltä kalskahtanut ajankohta – marraskuu 2019. Niin vain tulevaisuus muuttuu menneisyydeksi. Vielä aivan hiljattain markkinatutkimusalan seminaareissa päiviteltiin…

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi kolmekymmentä vuotta. Siis mitä? Sehän tapahtui vuonna 1991 eli ihan äskettäin. Kun ajattelen aikaa 30 vuotta taaksepäin, ajattelen 70-lukua.

Blade Runner -tieteiselokuvan synkän visionäärisissä tulevaisuusnäkymissä oli käsittämättömän kaukaiselta tuntuva ja ah, niin scifimäiseltä kalskahtanut ajankohta – marraskuu 2019. Niin vain tulevaisuus muuttuu menneisyydeksi.

Vielä aivan hiljattain markkinatutkimusalan seminaareissa päiviteltiin, kuinka x- ja y-sukupolvien jälkeinen, 2000-luvun puolella syntynyt z-sukupolvi on kirjoittamaton lehti. Hehän ovat niin nuoria, että heidän arvoistaan ja kulutustottumuksistaan ei voi sanoa tätä tai tuota.

Nyt nuo samaiset ”tuttisuut” alkavat jo tulla vastaan auton ratissa ja yökerhon narikassa. Eilenhän vielä kanssaan leikittiin, niin kuin Viulunsoittaja katolla -musikaalissa ikimuistoisesti lauletaan.

Tämä kaikki kuvastaa sitä, että yhteiskuntaa ja markkinoita koskeva tieto vanhenee – ja se vanhenee vauhdilla. Siksi tietoja pitää jatkuvasti päivittää.

Ajan kulumisen hahmottaminen on tärkeää. Jotta yritys, järjestö tai muu organisaatio voi menestyä omalla alallaan, sen pitäisi olla aina askeleen edellä yleistä kehitystä. Tuleviin markkinoiden ja kuluttajamielipiteiden muutoksiin pitäisi voida varautua jo etukäteen. On aina tuskallisempaa, jos toimintaympäristön muutoksiin joudutaan reagoimaan viime tingassa, silloin kun ne ovat jo päällä.

Nykymaailmassa alkaa olla niin, että puolen vuoden takainen tutkimustieto on auttamattomasti vanhentunutta. Koronakriisiin liittyvissä tutkimuksissa markkina- ja mielipidetutkimustiedon puoliintumisaika on vain päiviä, korkeintaan joitakin viikkoja.

Ihmisten perusarvot sentään muuttuvat hitaasti, eikä koronakaan niitä juuri hetkauta. Arvotutkimus onkin eräänlainen kivijalka, johon yhteiskunnan ja markkinoiden analysoimisessa voidaan tukeutua yli turbulenttien aikojen.

Ja siinä piileekin toinen ongelma: nimittäin tuoreen tutkimustiedon ja datan hankkiminen on vielä helppo nakki verrattuna siihen, että yrittää päivittää omat ajattelutapansa 2020-luvulle!

Arkistoon